Ljubljana je zaživela v pravem festivalskem vzdušju

Zakaj je Ljubljana moje mesto?

Ljubljana, za katero župan Zoran Janković vedno znova rad poudari, da je najlepše mesto na svetu, pa je poleti še posebej čarobna. Vročina s katero se vsak dan srečujemo ljubljančani je včasih resda neznosna, a tudi za to se je našla rešitev na Prešernovem trgu, kjer smo dobili območje s posebnimi vremenskimi pogoji. Tega so najbolj veseli otroci, a priznam, tudi jaz se sprehodim skozi hladen prš dežja, ko sem na poti na delo ali po opravkih. Poseben čar ima sprehod ob Ljubljanici in kavica v enem od nabito polnih lokalov na Petkovškovem nabrežju, skok na Ljubljanski grad in ko sonce začne zahajati, se mesto pripravlja na večerno dogajanje, ki ga je bilo v zadnjih tednih res veliko.

Lahko smo ponosni in srečni, da imamo priložnost videti in slišati bolj ali manj znane izvajalce z vsega sveta v naši mali Ljubljani, ki so jo do danes obiskala številna velika imena vrhunskih umetnikov. Najpomembnejši festival je zagotovo, letos že 65. Ljubljana Festival, ki nam je v dobrem mesecu postregel z vrhunskim predstavami. Letošnji otvoritveni dogodek na Kongresnem trgu z opero Carmina Burana je bil resnično veličasten in to je bila odlična uvertura v vrhunski program, ki žanje vse večje zanimanje domačega in tujega občinstva, ki obiskuje skorajda redno razprodane predstave Ljubljana Festivala.

V tem tednu nas čakata še dve vrhunski predstavi, prva je Pandurjeva monodrama Brezmadežna, ki bo na odru SNG Opera in balet v torek, 18. julija. Dan kasneje, 19. julija pa bomo v Križankah uživali v večeru romske glasbe z Robyjem Lakatosem.

Kaj o festivalskem dogajanju pravi Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Ljubljana Festivala, pa si oglejte v spodnjem intervjuju.