Ljubezenska zgodba človeka in narave

Park, v katerem se lahko sprehajate med krošnjami dreves.

V Istanbulu načrtujejo prav poseben park, ki naj bi na edinstven način povezal ljudi z naravo. Park Parkorman se bo nahajal deset kilometrov zahodno od središča največjega turškega mesta in bo ustvaril magično ljubezensko zgodbo med človekom in materjo naravo.

V arhitekturnem studiu Dror želijo z edinstveno zasnovo parka, vanj privabiti kar največ prebivalcev velemesta, ki sicer nimajo veliko stika z naravo. »Parkorman je mreža neštetih možnosti – živ sistem, ki ga lahko obiskovalci raziskujejo po svoje. Skozi park tako ne bo vodila ena sama pot, ampak bodo lahko obiskovalci sami izbirali svoje poti, ki bodo v nekem trenutku za njih popolno presenečenje,« pravijo snovalci tega zanimivega projekta.

Park bo imel pet glavnih območij, ki bodo pri obiskovalcih vzbudila različna čustva. Vhod v park bo prostor za druženje. Pot skozi gozd pripelje do Loopa, mesta za igro, kjer bodo gugalnice in viseče mreže. Slikovite turške tržnice z začimbami so bile navdih za »bazene« z žogami, v katere se lahko potopite, potka med krošnjami dreves pa pripelje do posebnih visečih trampolinov, ki so razpeti med krošnjami dreves.

Atrakcija bo zagotovo tudi posebna fontana v obliki kocke s katere bo tekla voda.

Kdaj bo ta zares osupljiv projekt realiziran, še ni znano.

Foto: Dror