Ljubezen na prvi pogled žal ne obstaja

Psihologi so razočarali nepopravljive romantike po duši.

Za nepopravljive romantike po duši naslednje spoznanje ne bo ravno razveseljivo, ampak ljubezen na prvi pogled ne obstaja. To je pokazala raziskava Univerze Groningen na Nizozemskem, ki so jo opravili med 396 prostovoljci, med katerimi je bilo 60 odstotkov žensk.

Rezultati študije so razkrili, da je to, kar doživljamo kot ljubezen na prvi pogled, v resnici zgolj telesna privlačnost. Sodelujoči v raziskavi so najprej odgovarjali na vprašanja o svoji trenutni ljubezenski zvezi. Nato so morali na podlagi fotografij neznancev, oceniti njihovo telesno privlačnost in hkrati beležiti različna čustva, ki so jih pri tem doživljali – ljubezen, intimnost, strast, ipd. Anketirance so tudi vprašali, ali so ob tem začutili »ljubezen na prvi pogled«.

Naslednji korak v raziskavi so bili hitri zmenki, kjer so sodelujoči drug z drugim preživeli od 20 do 90 minut. Ko so psihologi po opravljenih zmenkih sodelujoče vprašali, ali je kateri izmed parov občutil obojestransko ljubezen na prvi pogled, ni nihče odgovoril pritrdilno.

Raziskava je sicer pokazala, da se moški zaljubijo hitreje od žensk, ker so bolj vizualni tipi, prav tako pa tudi pogosteje občutijo t.i. ljubezen na prvi pogled. Vendar psihologi pravijo, da v resnici ne gre za ljubezen, ampak zgolj za močno telesno privlačnost.

Zanimivo je tudi, da so tisti sodelujoči, ki pravijo, da so se v svojega partnerja zaljubili na prvi pogled, svojo zvezo pogosteje označili za bolj strastno od tistih, ki tega niso omenjali.

Foto: @adenorah