Kultne serije iz 90. let, ki bi jih radi gledali znova

12 izvrstnih serij, ki so obeležile devetdeseta.

Devetdeseta leta prejšnjega stoletja so na male zaslone prinesla vrsto izvrstnih serij, ki so preporodile televizijo. Mnoge med njimi se na različnih kanalih v neštetih ponovitvah vrtijo še danes in med gledalci uživajo že kultni status. Za vse nostalgike smo v nadaljevanju izbrali 12 takšnih serij, ki bi jih želeli videti znova.

1. Seks v mestu (1998 – 2004)

Serija o štirih Newyorčankah, katerih prijateljstvo je močnejše od vsakega moškega ali čudovitega para čevljev, je postala nekakšna biblija za samske ženske. Carrie, Samantha, Charlotte in Miranda so se zapisale v zgodovino in postale kultne junakinje televizijskih ekranov.

2. Prijatelji (1994 – 2004)

V množici dobrih serij, se le redke lahko pohvalijo z dejstvom, da so zaznamovale celotno generacijo ljudi. Priljubljena humoristična serije Prijatelji, je zagotovo ena od njih. Nanizanka z mladimi, brezbrižnimi junaki (Ross, Rachel, Chandler, Monica, Phoebe in Joey), ki so iskali izhod iz prehitrega življenjskega stila, ki so ga prinesla 90. leta, danes med gledalci upravičeno uživa kultni status.

3. Seinfeld (1989 – 1998)

Kralj sitcomov Jerry Seinfeld je s »komedijo o ničemer«, kot jo je nekoč opisal sam, prekršil celo vrsto pravil, ki so do tedaj veljala na ameriški televiziji. Nekoliko ekscentrični glavni junaki George Costanza, Cosmo Kramer, Elaine Benes in Jerry Seinfeld, imajo danes med oboževalci serije kulten status. Seinfeld je postala tudi najdonosnejša polurna nanizanka v zgodovini, snemati pa so jo prenehali, ko je bila na vrhu priljubljenosti.

4. Noro zaljubljena (1992 – 1999)

Helen Hunt in Paul Reiser sta v humoristični seriji Noro zaljubljena ustvarila enega najbolj prisrčnih in zabavnih poročenih parov (brez otrok) v zgodovini televizije. Z njunimi ljubezenskimi težavami so se zlahka poistovetili milijoni gledalcev po svetu.

5. Urgenca (1994 – 2009)

Zdravniška serija Urgenca je v estradne višave povzdignila Georga Clooneya in je prejela kar 22 nagrad emmy. V letih od 1995 do 1999 je bila najbolj gledana drama na ameriški televiziji, gledalci pa so zapleteno reševanje življenj in burno dogajanje v bolnišnici spremljali kar 15 let.

6. Buffy, izganjalka vampirjev (1997 – 2003)

Srednja šola, vampirji in humor so bili pravi recept za uspeh te prilljubljene in danes že kultne najstniške serije. Med drugim si je prislužila tudi naziv najbolj vročega prizora seksa z malih ekranov. Zanj sta poskrbela nepozabna glavna junaka Sarah Michelle Gellar v vlogi izganjalke vampirjev Buffy in James Marsters v vlogi vampirja Spika.

7. To trapasto življenje (1994 – 1995)

Serija To trapasto življenje je živela samo eno sezono, a je v tem kratkem času uspela osvojiti srca najstnikov po vsem svetu. Serija, ki se ukvarjala z vprašanji o spolnosti, neuslišani ljubezni, družinskem nasilju in prijateljstvu, je med zvezde izstrelila Jareda Leta in Claire Danes.

8. Fraiser (1993 – 2004)

Humoristična nanizanka Frasier s Kelseyjem Grammerjem v glavni vlogi je nastala kot spinoff priljubljene nanizanke Na zdravje, vendar je bila za mnoge še boljša od izvirnika. Dogodivščine dveh bratov, kulturnih snobov in njunega očeta, upokojenega policista, so postregle z inteligentnim humorjem, ki ga danes pogrešamo na malih zaslonih.

9. Severna obzorja (1990 – 1995)

Se še spomnite serije o prikupnih čudakih iz aljaške divjine, v kateri ni manjkalo zabavnih dialogov in nepozabnih likov iz ameriškega zakotja, ki so vedno znova postregli s pomembnimi življenjskimi nauki? Severna obzorja s svojo prisrčnostjo, iskrenostjo in inteligentnimi scenariji danes uživajo kultni status.

10. Raztresena Ally (1997 – 2002)

Ally McBeal (Calista Flockart) je mlada odvetnica brez dlake na jeziku, ki živi življenje, postavljeno na glavo. Njen bivši, s katerim sta še vedno sodelavca in v katerega je še kar zaljubljena, ima čudovito ženo Georgio. Raztresena odvetnica je inteligentna in zaposlena, dobrega videza, a kljub vsemu neprestano v krizi in zato za gledalce vedno zabavna.

11. Felicity (1998 – 2002)

Felicity, ki jo je v izjemno priljubljeni istoimenski TV seriji igrala Keri Russell, je konec devetdesetih prikovala pred male ekrane na milijone mladih gledalcev. Priljubljena TV drama je prikazovala zgodbo prikupne Felicity Porter, ki je v New Yorku sledila svoji srednješolski simpatiji, v upanju, da se bo med njima razvilo kaj več kot le prijateljstvo.

12. Beverly Hills 90210 (1990 – 2000)

Ena najbolj priljubljenih najstniških serij se je vrtela okoli dvojčkov Brandona in Brende ter njunih prijateljev Dylana, Kelly, Donne, Andree in Davida. Ljubezenska razmerja in ostale življenjske preizkušnje junakov na prestižnem Beverly Hillsu, so za celo desetletje pred male ekrane prikovale ne le štvilne najstnike po celem svetu, temveč tudi njihove starše.