Kostumografski presežki Verdijeve opere Otello

Mateja Benedetti v vlogi kostumografinje operne predstave Otello.

Verdijevo glasbeno dramo Otello, ki prepleta ljubezen, zavist, maščevanje in ljubosumje, je ob 400. obletnici Williama Shakespeara, v začetku letošnjega leta na oder postavila koprodukcija ljubljanske Opere s Cankarjevim domom. 6. julija pa bo Otello gostoval na 64. Ljubljana Festivalu, kjer tuji zasedbi dirigenta, režiserja in scenografa, družbo dela priljubljena slovenska oblikovalka Mateja Benedetti, ki je v operni predstavi poskrbela za dovršeno kostumografijo. Otella bo v predstavi uprizoril argentinski pevec, skladatelj, dirigent in producent José Cura, ki slovi kot odličen interpret Verdijevih opernih junakov.

Vsaka predstava, ki jo spremljamo na Ljubljana Festivalu zahteva ogromno predpriprav celotne ekipe ustvarjalcev. V Otellu lahko občudujemo bogato kostumografijo, ki nas ponese v preteklost. “Izdelava kostumov se prične z branjem teksta in pogovorom, tako z režiserjem kot scenografom o morebitnih vizualnih in konceptualnih izhodiščih, ki so temelj za nadaljnje delo”, pravi Benedettijeva, ki velik del časa nameni predpripravi in raziskovanju zgodbe, skozi zgodovinski, vizualni in glabeni del predstave. “Šele ko zberem dovolj materialov, se lotim likovne podobe, ki se prične z izdelovanjem prvih skic”, dodaja Beneddetijeva. Da se lažje vživimo v preteklost in dogodke, ki nam jih operna zasedba želi pričarati, je prav kostumografija ključnega pomena, saj gledalce oblačila in izgled izvajalcev ponesejo v določeno časovno obdobje. Poleg same kostumografinje, ki idejno osmisli, celotno podobo zasedbe na odru, pa so tukaj še šivilje in krojači, ki fizično izdelajo kostume. Za nekatere predstave pa je mogoče že kupiti izdelane kostume.

“Običajno se vsaka predstava ustvarja skupaj z vsemi vpletenimi, od režiserja do lučkarja. Tako ni nič narobe, če mojster luči poda mnenje o kostumih in jaz kot kostumografinja komentiram luči ali scenografijo. Gre za skupinsko delo, v katerem moramo vsi vpleteni dati maksimum od sebe, da na koncu nastanejo vrhunske predstave. Dela je ogromno. Vsaka predstava se prične z branjem teksta, pogovorom z ustvarjalci, pripravo koncepta, ponovnim pogovorom in šele v tej fazi sledi priprava skic, ki jih nato pregledamo, se pogovorimo in potrdimo ter sprejmemo morebitne korekture. Sledi izdelava oblačil, ki zame pomeni tako kreiranje kot samo kontrolo. Ko so oblačila pripravljena, sledijo prve vaje, pogovori, popravki in šele nato smo pripravljeni na premiero predstave”, dodaja Benedettijeva, ki se že veseli Otella v sklopu 64. Festivala Ljubljana.