Končno lahko sama zamenjam gume

Nobenega prenašanja in prevažanja težkih pnevmatik, nobenega iskanja prostora v zaprašeni kleti, …

Udobna izbira iz naslonjača, dostava na dom ali do izbranega vulkanizerja (povečini tudi brezplačno), pregledna izbira, svetovanje in nenazadnje seveda – ugodna cena. Vse to so prednosti spletne trgovine z novimi pnevmatikami in platišči https://4kolesa.si/ . Ob tem pa se lahko tudi dogovorite za montažo in premontažo, pa za skladiščenje, … Skratka – v tej spletni trgovini gre dobesedno za uslugo na ključ. Kjer privarčuješ čas in denar. Še več – ko vulkanizer dobi vaše pnevmatike, preveri prost termin in vas osebno naroči na menjavo. Kar pomeni, da tudi nadležno čakanja v vrsti odpade.

Pa res potrebujem zimske pnevmatike?

15. november je zakonsko določen datum za uporabo zimskih pnevmatik. Ko pa gre za resno zimo, je oznaka M+S edina, ki zagotavlja dovolj dober oprijem.  Tudi tu je treba biti natančnejši – za resne zimske pnevmatike veljajo le tiste, ki imajo poleg oznake M+S tudi piktogram gore s snežinko v njem (ta oznaka bo obvezna od leta 2024).

Tako je odločitev pravzaprav preprosta – če želite biti vedno na varni strani, potem je pač treba (vsaj) za obdobje med 15.11. in 15.3. izbrati zimske pnevmatike, saj le te zagotavljajo varno vožnjo. Seveda pa je treba vedetI, da tudi zimske pnevmatike niso vsemogoče in ob resnem sneženju, močni poledici ali globokem snegu je morda bolj pametno pustiti avto doma.

In kakšna je razlika med letnimi in zimskimi?

Zimska pnevmatika ima predvsem drugačen profil kot letna, hkrati pa je gumena zmes prilagojena delovanju pri nizkih temperaturah, kjer šele pride do izraza. V osnovi velja, da zimska pnevmatika začne presegati letne že pri sedmih stopinjah celzija, nižje kot so temperature, bolj izrazite so prednosti, saj zmes ostaja prožna. Ko pride do res nizkih temperatur pa lahko pri letnih pnevmatikah pride celo do pokanja gumene zmesi! Tudi na suhi podlagi so prednosti torej opazne, kaj šele pri dežju, brozgi, snegu ali ledu.

Oprijem tako zagotavlja poseben, bolj grob profil, z več kanali, ki reže skozi sneg in brozgo, posebne lamele pa se med vožnjo razpirajo kot zobci in s svojimi ostrimi robovi zagrizejo v snežno oziroma poledenelo podlago. Poleg tega je profil precej globji (tudi deset milimetrov), narejen pa je tudi tako, da mnogo bolj učinkovito odvaja vodo izpod naležne površine in tako preprečuje splavanje (akvaplaning).