Ko otroku pri športu ne gre

Lahko starši pri tem kako pomagamo? Se športa da naučiti?

Nekateri otroci so bolj nadarjeni za umetnost ali matematiko, pa morebiti za jazike, manj pa za šport. Pravzaprav so redki tisti, ki izstopajo na vseh področjih. Kljub temu, da se starši tega zavedamo, pa se pojavi skrb kako pomagati otroku, ki je počasen, neroden in ni najbolj spreten z žogo ali drugimi športnimi rekviziti.

Strokovnjaki pravijo, da starši otrokom tudi na tem področju lahko pomagamo. Motorično učenje ima namreč podobne zakonitosti kot drugo učenje: računanje, branje, pisanje, … Starši torej lahko prispevamo k napredku pri razvijanju in krepitvi gibalnih sposobnosti svojih otrok. Pomembno je, da jih spodbujajmo k različnim športnim veščinam kot so tek, plezanje, plavanje, kolesarjenje, rolanje, … Hkrati pa je bistveno, da si prizadevamo krepiti njihovo moč, hitrost, koordinacijo in gibljivost, kajti če bodo otroci razvili osnovne spretnosti, bo tudi osvajanje novih veščin veliko lažje, hitrejše in učinkovitejše.

Vsake gibalne spretnosti se torej da naučiti z dovolj vztrajnosti in vaje. Zato starši, bodimo vzor in spodbuda svojim malčkom ter televizijo in računalnik raje zamenjajmo za žogo, kolo ali druge športne rekvizite. S tem ne bomo krepili le gibalnih sposobnosti, temveč bomo veliko prispevali tudi k zdravju nas in naših otrok.