Katera sodobna partnerska zveza traja najdlje?

Obstajajo 4 tipi razmerij - v katerem se nahajaš ti?

Po mnenju psihologov obstajajo 4 vrste partnerskih zvez in le ena izmed njih ima potencial trajne zveze. Izvedi ali se v njej nahajaš tudi sama.

Ena izmed novejših raziskav, o kateri so pisali tudi na spletni strani The Independent, zajema 376 neporočenih parov srednjih 20. let, katerih partnerske odnose je preučeval strokovnjak z Univerze Illinois Brian Ogolsky, ki je raziskoval odgovor na osrednje vprašanje: Kateri pari se bodo po 9 mesecih poročili. Pri raziskavi se je za razliko od predhodnikov osredotočil na par in ne zgolj na posameznika. Njegovi rezultati so razkrili 4 različne tipe razmerij, med katerimi pa ima zgolj en tip partnerske zveze zares močan potencial, da par ohrani ljubezensko zvezo tudi v bodoče.

4 tipi ljubezenskih razmerij po Ogolskem:

1. ‘Socialno–družbeno vključeni’ pari

Partnerja večino časa drug z drugim komunicirata le preko socialnih družbenih omrežij in zelo redko v živo.

2. Dramatični pari
Pari, ki skupaj preživijo malo časa in imajo številne vzpone in padce.

3. ‘Kos vsem konfliktom’ pari
Partnerja se izredno cenita in odnos (večino časa) postavljata na prvo mesto ter zato skupaj preživita veliko kvalitetnega časa.

4. Partnersko orientirani pari
To so pari, ki se največ prepirajo in zapadejo v številne konflikte, a imajo bolj stabilen odnos kot ‘dramatični’ pari.

Uganete, kdo izmed zgoraj naštetih parov ima največji potencial, da v zvezi ostane najdlje, če ne celo za vedno?

Po preteklih devetih mesecih raziskave se je izkazalo, da…

Pari, ki večji del komunicirajo preko socialnih družbenih omrežij in ne težijo h komuniciranju v živo, ostanejo v nespremenjenem odnosu. Konstantne partnerske padce in šibke trenutke so doživljali pari, ki so sicer kos vsem konfliktom, zato je bilo zanje obdobje nesoglasij in sporov nekaj običajnega. Zveze, ki so partnersko orientirane pa imajo največ možnosti za poroko in trajajočo zvezo.

Slednje vas verjetno ne preseneča, saj konstantno prehajanje med vzponi in padci ter pomanjkanje stabilnosti pri dramatičnih parih vodi le v eno skrajnost. Če postaviš svojega partnerja pred vse drugo v življenju, mu daš vedeti, da ga ceniš in spoštuješ je to zagotovo nekaj bolj zdravega kot če ves čas delaš ali več časa preživiš s svojimi prijatelji kot pa s partnerjem.

Spadaš v partnersko orientirano zvezo? Bravo, s partnerjem se vama obeta lepa prihodnost!

Vir: The Independent