Kako vzgojiti malega optimista?

Zbrali smo nekaj predlogov kako vzgojiti otroka, da bo optimistično stopal v svet.

Raziskave kažejo, da ljudje, ki gledajo na življenje optimistično ostajajo bolj zdravi, hkrati pa dosegajo boljše rezultate v šoli, službi in na drugih življenskih področjih.

Kako torej otroka vzgojiti, da bo optimistično stopal v svet?

Tukaj je nekaj predlogov:

Probleme rešujte skupaj

Ponudite roko otroku, ko se spotakne. Bodite ob njem, ko vas potrebuje, spodbujajte ga pri njegovih podvigih, tudi ko obupa in misli, da nečesa ne bo zmogel. “Ti to zmoreš”, naj bo vaš odgovor, hkrati pa spodbuda vam, da mu pomagate. Če je otrok nesrečen, ker njegovi sošolci bolje igrajo nogomet, povabite otroka na igrišče, pokažite mu nekaj trikov in ga spodbudite, da bo vzljubil nogomet, čeprav v šoli ne bo med najboljšimi.

Pokažite otroku še drugo plat

Vzpodbujajte otroka, da bo neprijetne situacije znal oceniti in razumeti, da se bo zavedal in verjel, da “za vsakim dežjem posije sonce”. Če se v tem trenutku starejši bratec ne želi igrati z mlajšo sestrico, to še ne pomeni, da bo vedno tako. Morebiti bo situacija povsem drugačna že čez eno uro. Trenutna zavrnitev ne sme otroku uničiti celega dneva.

Osredotočite se na otrokove dobre stvari

Psihologi pravijo, da morate prepoznati dobre in slabe strani svojih otrok, hkrati pa se osredotočiti na potenciale, jih spodbujati in nadgrajevati. Če je vaš otrok dober v matematiki, pohvalite ga, dajte mu občutek, da je na tem področju res dober. Na ta načim bo malček gradil zaupanje vase, okrepil samospoštovanje in samozavest, ter se hkrati pripravil na lažje soočanje s področji kjer morebiti ni najboljši.

Bodite detektiv

Če je vaš otrok pod stresom, brez volje, razdražljiv, morebiti celo bolan. Bodite pozorni kaj se z njim dogaja, kaj ga v resnici muči, je morebiti fizično in psihično izčrpan. Opazujte ga, ter se z njim pogovarjajte. Tako boste lažje naleteli na morebitno stisko, mu pri tem pomagali in mu pokazali, da so tudi neprijetne situacije del življenja, da se z njimi moramo soočiti in da jih je mogoče tudi razrešiti. V začetku morda s pomočjo staršev, kasneje pa samostojno. Ko naprimer otrok ni sprejet v družbi nekaj sošolcev, ter prihaja domov nejevoljen. Pomagajte mu razumeti, da je to morda trenutno stanje, povejte mu, da ni nič narobe, če v življenju ne bo vedno in povsod sprejet, ter naj se osredotoči in posveti sošolcem, ki si njegove bližine želijo. Ko bo otrok razrešil to stisko, bo posledično raje hodil v šolo.

Na svet glejte “skozi rožnata očala”

Če želite, da vaš otrok postane optimist, potem morate tudi vi biti pozitivni. Pomembno je, da se to odraža v vašem življenju oziroma vsakodnevnih trenutkih. Ko se pogovarjate s svojim otrokom ga spodbujajte, da vam pove kaj se mu je danes lepega zgodilo, naj izrazi pozitivne utrinke iz svojega dne. Hkrati naj poskuša na različne situacije pogledati iz različnih zornih kotov. Če naprimer deklica ne želi na rojstni dan svoje prijateljice, ker bodo tam igrali odbojko, spodbudite jo, da se osredotoči na to kaj se bo pri prijateljici dobrega zgodilo – da bodo tam sošolci, dobra glasba, da se bodo sladkali s torto, ipd….

Pa veliko optimizma želim vam in vašim malčkom!