Kaj storiti, ko na razgovoru za delo obnemite?

7 trikov, ki jih lahko uporabite, ko na razgovoru za službo ne boste poznali odgovora na zastavljeno vprašanje.

Zaposlitveni razgovor je že sam po sebi dovolj stresen dogodek. Ko pa nam naš potencialni delodajalec na intervjuju postavi vprašanje, na katerega ne vemo, kako odgovoriti, pa bi se verjetno najraje kar pogreznili v tla. A brez skrbi – obstajajo elegantni načini, kako se izmotati tudi iz takšnih neprijetnih situacij. Tukaj je 7 trikov, ki jih lahko uporabite naslednjič, ko se boste na razgovoru za zaposlitev znašli v zagati in ne boste poznali odgovora na zastavljeno vprašanje:

1. Ostanite mirni in zbrani

Najbolj pomembna stvar je, da ohranite mirno kri. Če vas bo zajela panika, bo tako odreagiralo tudi vaše telo (pritisk se bo naglo zvišal, srce bo začelo divje utripati…) in situacija bo postala neobvladljiva. Ko je telo pod stresom ne razmišljamo več trezno in naši odgovori lahko v tem stanju naredijo več škode kot koristi. Naredite nekaj globokih vdihov in si dopovejte, da ni nič narobe, če ne poznate odgovora na vsako vprašanje. Morali se boste soočiti z nastalo situacijo, toda dober odgovor bo lahko prišel le v stanju pomirjenosti.

2. Ne odgovorite takoj z “ne vem” in ne izmišljujte si stvari

Preden vašemu izpraševalcu odgovorite z “ne vem” dobro pretuhtajte nastalo situacijo. Ravno tako je pomembno, da si odgovora ne izmišljujte. Saj poznate tisti star pregovor, da ima laž kratke noge…

3. Odgovorite z vprašanjem

Morda vprašanja niste dobro razumeli. Poglobite se v vprašanje in prosite za dodatna pojasnila. Več informacij vam lahko pomaga najti pravi odgovor.

4. Povejte tisto, kar veste

Če veste vsaj nekaj o temi na katero se nanaša vprašanje, potem si vzemite čas in vašemu potencialnemu delodajalcu povejte stvari, ki jih poznate o zahtevani temi. To je vsekakor dober začetek na poti iskanja rešitve problema.

5. Razložite, kako boste prišli do odgovora

Tudi če na veste odgovora na vprašanje, lahko izpraševalcu razložite korake, po katerih boste prišli do rešitve problema. Delodajalci sprašujejo težavna vprašanja zaradi tega, ker želijo videti, kako deluje vaš miselni sistem in kako se soočate s problemi. Zato je velikokrat sam način s katerim se soočite z določenim problemom, pomembnejši od samega odgovora. Želijo videti, če ste sposobni prevzeti pobudo in imate sredstva, da pridete do rešitve, ali pa potrebujete ves čas nekoga ob sebi, ki vam bo nudil oporo pri reševanju težav. Medtem ko poskušate najti rešitev, lahko priznate, da ne poznate vseh podrobnosti; tako boste pokazali, da ste iskreni in da se ne skušate izmazati iz zagate s pretvarjanjem. Pokažite, da ste pošteni in da vas ni strah kdaj pa kdaj pokazati tudi nekaj ranljivosti. S tem boste pridobili na kredibilnosti in simpatičnosti.

6. Izberite pravi trenutek za priznanje resnice

Čeprav smo na začetku omenili, da ni dobro delodajalcu priznati, da ne poznate odgovora na zastavljeno vprašanje, obstajajo izjeme k temu pravilu. Če se denimo odgovora ne morete spomniti in veste, da boste do njega prišli le, če boste pobrskali po določenih podatkih, potem je najbolje, da to potencialnemu delodajalcu tudi priznate. Lahko mu denimo odgovorite: “To je dobro vprašanje, vendar mi je žal, da odgovora trenutno ne vem na pamet. Lahko pa zagotovim, da vam bom odgovor priskrbel/-a naknadno, po zaključenem razgovoru.”

7. Pošljite odgovor naknadno po elektronski pošti

To je lahko vaša druga priložnost. V sporočilu spregovorite o problematičnem vprašanju, toda bodite uglajeni. Pazite, da boste naslovili zgolj napake, ki jih je potencialni delodajalec opazil in da ne boste odpiralih morebitnih novih “problematičnih tem”, ki na razgovoru sploh niso prišle na dan. Prav tako ne pišite v stilu “žal mi je, ker nisem znal odgovoriti na vaše vprašanje”. Namesto tega raje povejte, da ste po temeljitem razmisleku prišli do nekaterih odgovorov, ki bi lahko rešili problem.

Foto: imdb/WhoWhatWear