Jogurtova strjenka z borovničevim prelivom

Recept za preprosto, zdravo, okusno in letnemu času primernu sladico.

Borovnice so kraljice v poletnih mesecih. V teh malih jagodah modre barve se skriva pravo bogastvo vitaminov, antioksidantov in ostalih hranilnih snovi. Uporabimo jih lahko na različne načine. Mi vam tokrat ponujamo recept za izvrstno jogurtovo strjenko z borovničevim prelivom, ki je kot naročena za vroče poletne dni, saj je enostavna za pripravo in ne potrebuje pečice.

Sestavine (za 6 oseb):

Strjenka:

300 ml mandljevega ali navadnega mleka

3,5 lističev želatine

1 čajna žlička vaniljevega izvlečka

110 g medu

420 g grškega jogurta

Borovničev preliv:

145 g svežih borovnic

2 čajni žlički medu

2 žlici vode

Priprava:

Želatino namočimo v 60 ml mleka za 5 do 10 minut. V kozici na zmerni temperaturi kuhamo preostanek mleka, ki mu primešamo vaniljev ekstrakt in med. Tik preden mleko zavre, kozico odstavimo, dodamo mešanico z želatino ter dobro premešamo, da se želatina popolnoma raztopi. Nato mešanico odstranimo s štedilnika in z ročno metlico vmešamo jogurt.

S pripravljeno kremo napolnimo 6 kozarcev in jih za 3 do 4 ure shranimo v hladilnik, da se jogurtova krema popolnoma strdi.

Preden strjenko postrežemo, pripravimo še borovničev preliv. Sveže borovnice skupaj z medom in dvema žlicama vode stresemo v kozico in na zmerni temperaturi počasi zavremo. Ko tekočina zavre, kozico odstavimo. Ohlajene jogurtove strjenke prelijemo z borovničevim prelivom in takoj postrežemo. Dober tek!

Foto: Theironyou