Jezero rdečih lotosov, ki vzame sapo

Magično jezero na Tajskem je pravo čudo narave.

Že razmišljate, kam bi se odpravili na potovanje to zimo? Naš predlog je Tajska, natančneje Jezero rdečih lotosov, ki ga je najbolje obiskati od poznega novembra do februarja.

To prečudovito jezero na severovzhodu Tajske je prekrito z neštetimi rožnatimi (in ne rdečimi, kljub imenu) lotosovimi cvetovi, ki začnejo cveteti oktobra, takoj po deževni dobi. V vsej svoji lepoti se razbohotijo v času od decembra do konca januarja, najlepše pa jih je opazovati v zgodnjih dopoldanskih urah, ko se cvetovi razprejo v vsej svoji veličastnosti.

Skoraj 70 kvadratnih kilometrov veliko jezero v provinci Udon Thani, dobrih 560 kilometrov od tajske prestolnice Bangkok je pravo čudo narave. Poleg lotosov je na jezeru svoj dom našlo tudi 80 različnih vrst ptic, vključno z nekaterimi ogroženimi vrstami. Jezero lahko obiskovalci občudujejo z obale ali pa jih domačini popeljejo po njem v lesenih čolnih.

Lotosova stebla in semena so užitna, zato se v teh krajih pogosto znajdejo na jedilniku. Poleg tega, da je užiten, ima lotos poseben pomen tudi za budiste, saj predstavlja simbol čistosti in razsvetljenja.