Je to najmanjša hiša na svetu?

Hiška, ki jo lahko parkirate sredi neokrnjene narave...

Tisti, ki imate otroke zagotovo poznate pravljico “Hiška, majhna kot miška”. Tako bi lahko poimenovali tudi hiško, ki jo je izdelalo podjetje Build Tiny v Novi Zelandiji. Kljub svoji majhnosti pa je arthitektom uspelo narediti prosto zračen in prostoren. V interierju pa lahko najdemo številne ideje, kako majhen prostor urediti tako, da bo zadostoval vsakodnevnim potrebam in poleg funkcionalnosti izgledal nadvse šik.

Hiša, ki jo z lahkoto prestavimo z avtom, meri 7.2 metra v dolžino in v širino 2.4 metra v širino in se ponaša s kar dvema nadstropjema. Prehod iz pritličja v etažo je elegantno rešen s stopnicami, ki jih potegnemo navzdol, ko potrebujemo dostop do spalnice. Pod spalnim delom se nahaja kopalnica, ki je opremljena s straniščem in tuš kabino, umivalnikom, omaro za oblačila in pralnim strojem.

Tudi kuhinja je dobro opremljena, saj se v njej lahko znajde prav vsaka kuharica, ki potrebuje velik hladilnik, pečico in pomivalni stroj. Kombinacija belih omaric in svetlega lesa prostor odpre in optično poveča.

Nad kuhinjo se nahaja delovni prostor do katerega vodijo stranske stopnice. Ni to najbolj prijeten delovni prostor, kar ste jih kdaj videli? Noge vam prosto bingljajo v zraku, medtem ko snujete nove načrte in opravljate svoje službene obveznosti. Arhitekti te mini hiške pa so prostor zasnovali celo tako, da del, ki je sicer delovni prostor izkoristite kot ležišče za goste – naravnost genijalno, da lahko v 14 kvadratnih metrov sprejmete goste in ti imajo celo prostor za spanje!

Ustvarjalci te mini mojstrovine so si izmislii celo shrambo pod parketom. Velika steklena vrata pa odpirajo prostor v prostrano naravo, kamor sodi hiška in s tem bivalni prostor podaljšamo v prostrani vrt. Pa naj še kdo reče, da potrebujemo veliko, da bi bili srečni!