Je to hiša z najlepšim razgledom v Sloveniji?

Enodružinska hiša nad Katarino je razkošna in hkrati preprosta.

Enodružinska hiša na Katarini nad Ljubljano, priljubljeni izletniški točki nedeljskih pohodnikov, je projekt arhitekturnega biroja Multiplan arhitekti. Hiša stoji na skoraj 700 metrih nadmorske višine, kar omogoča, da je čudovit razgled stična točka vseh prostorov v hiši. Dnevni prostor je tako prava “kino dvorana s platnom”, na katerem teče neprekinjena slika od okoliških hribov do silhuete slovenske prestolnice, od drevesnih krošenj do zelenih travnikov in gozda.

Stavba je diskretno skrita za krošnjami dreves in z veliko mero občutka vključena v naravno okolje. Ustvarjena je za življenjski stil modernega človeka, ki v neposredni bližini mesta živi v osrčju narave. Drevesne krošnje  zgornji etaži, kjer se nahajajo dnevni prostori, v poletnih mesecih zagotavljajo naravno senco. Intimnejši spalni del  pa se nahaja v spodnji etaži hiše. Na južni strani je hiša skoraj povsem zastekljena, odprta v naravo. Na vzhodni strani, ob glavnem vhodu, je jutranja terasa, na zahodni strani pa večerna terasa z letno kuhinjo, skrito za lesenim opažem.

V minimalistično opremljeni notranjosti izstopa skoraj sto kvadratov velik dnevni prostor, kjer so poleg sedežne garniture in kamina še kuhinja, jedilnica ter stopnišče do spodnje etaže. V spodnji etaži je poleg spalnic še kopalnica s kadjo in ločeno prho. Nasploh je hiša polna domiselnih izdelkov vrhunskih domačih in tujih oblikovalcev, pozornost pa je namenjena najmanjšim detajlom.

Foto: Miran Kambič