Jadranski otok, ki mu pravijo novi Santorini

Preplet eksotike, romantike in najlepših plaž na Jadranu.

Korčula je šesti največji Jadranski otok, ki je zelo priljubljen tudi med Slovenci. Ta otok morja, sonca, kamna in vina v Srednji Dalmaciji premore vse najboljše, kar lahko ponudi Jadran: razgibano obalo, mediteransko rastje, nedotaknjene plaže in zalivčke, kristalno čisto morje, beneško renesančno arhitekturo, slikovite kamnite uličice in hiške ter izvrstna avtohtona vina, kot sta Pošip in Grk. Nič presenetljivega torej, da je znana popotniška revija Travel & Leisure Korčulo poimenovala kar novi Santorini, prestižna revija Forbes pa jo je uvrstila med deset najbolj eksotičnih in romantičnih otokov na svetu.

Mesto Korčulo, ki velja za rojstni kraj znamenitega popotnika Marca Pola, zaradi podobne strukture starega mestnega jedra imenujejo tudi “mali Dubrovnik”. Biser mesta je palača Lešić Dimitri, razkošni butični hotel z vsega petimi apartmaji, ki očara s svojo prefinjenostjo in eleganco.

Večina otoka je nedotaknjena in posejana z majhnimi ribiškimi vasicami in prodnatimi plažami. Korčula ponuja vrsto lepih plaž z dodatno vsebino v obliki vodnih parkov ter koktajl in lounge barov. Med najbolj znanimi tovrstnimi plažami sta denimo Vela Pržina in Posejdon. Toda pravi biser otoka so bolj eksotične in turistično manj razvpite plaže, kot so Pupnatska luka, Orlanduša, Gradača ali pa denimo Bratina.

Če želite doživeti še bolj eksotične plaže, potem se velja iz Vela Luke, največjega mesta na Korčuli, z ladjico odpraviti na pol ure dolgo vožnjo do bližnjega nenaseljenega otočka Proizd. Njegove plaže je britanski Daily Telegraph uvrstil med pet najlepših plaž na Jadranu. Še zlasti na severni strani otočka so tri znane plaže Bili bok z osupljivim azurnim morjem.

Foto: Shutterstock