Hrana, ki jo lahko mirne vesti zaužijete tudi zvečer

Jedi, ki ne redijo in pomagajo kuriti odvečno maščobo.

»Zajtrkuj kot kralj, kosi kot meščan, večerjaj kot berač,« pravi staro pravilo o zdravem prehranjevanju, ki še vedno drži. Ko nas v poznih večernih urah zagrabi lakota velikokrat posežemo po nezdravih prigrizkih z malo vlaknin, veliko ogljikovih hidratov, škroba ter sladkorja, ki redijo in preprečujejo dober spanec. Tovrstna hrana v nočnih urah sicer poteši prazen želodec, toda ker telo zaužitih kalorij med spanjem ne porablja, se te nabirajo v obliki maščob. Toda strokovnjaki za prehrano kljub temu svetujejo, da v posteljo ne gremo lačni. Ko nam zakruli v želodcu je najbolje poseči po hrani, ki je bogata s proteini in vsebuje malo ogljikovih hidratov.

Nutricionisti pravijo, da je dobra izbira sir mocarela, ki je bogat s proteini, kalcijem, vitaminom D in vsebuje malo kalorij. Seveda je potrebno paziti, da ga ne zaužijemo v prevelikih količinah.

Za vegane in tiste, ki ne prenašajo laktoze, so pametna izbira v poznih večernih urah predvsem oreščki. Mandlji, lešniki in orehi so energijsko bogati, hranilni in vsebujejo številne koristne maščobe. Pest oreščkov bo hitro potešila lakoto, telo pa bo dobilo potrebne proteine, vitamin E, selen, magnezij in druge koristne snovi za naše telo. Seveda pa tudi tukaj velja zmernost.

Foto: @songofstyle