Germknödel – priljubljeni avstrijski cmoki z Nutello

Preprosta sladica, ki kraljuje na smučiščih in božičnih tržnicah naših severnih sosedov.

Če ste že kdaj obiskali katero izmed znanih avstrijskih smučišč ali božičnih sejmov, ste skoraj zagotovo naleteli na kvašene cmoke imenovane Germknödel. Ta priljubljena sladica iz dunajske in bavarske kuhinje je enostavna za pripravo in v zimskih mesecih skoraj nepogrešljiva na jedilniku naših severnih sosedov. Cmoki so običajno polnjeni z marmelado, mi pa vam v nadaljevanju ponujamo recept s polnilom iz Nutelle.

Sestavine (za 4 večje cmoke):

250 g moke

125 ml mleka

20 g masla

½ čajne žličke sladkorja

ščepec soli

20 g kvasa

½ čajne žličke vaniljeve arome

4 čajne žličke Nutelle

Priprava:

Moko, sladkor, zdrobljen kvas in sol pomešamo z mlačnim mlekom. Primešamo še raztopljeno maslo in vaniljevo aromo ter gnetemo toliko časa, dokler ne dobimo precej čvrsto in gladko testo (ne sme biti preveč lepljivo ali suho). Pokrito testo pustimo počivati na sobni temperaturi četrt ure.

Testo nato razdelimo na štiri enako velike večje dele. Vsakega oblikujemo v kroglo in jih na pomokani površini razvaljamo v velikost krožnika.

V sredino vsakega dela testa naložimo eno čajno žličko Nutelle. Testo zložimo skupaj in ga na robovih močno stisnemo. Krogle nato položimo na pomokano desko s spojem obrnjenim navzdol, prekrijemo s krpo in pustimo, da kvašeni cmoki shajajo do skoraj dvojne velikosti (od 30 do 60 minut).

Kvašene cmoke položimo v zavreto vodo in jih ob zmernem vretju kuhamo približno 15 minut. Tople cmoke po želji okrasimo s cimetom, makom ali čokoladnimi mrvicami.

Foto: @bakestreetcom