Strokovna razlaga formule za srečno zvezo

Toda ali ste dovolj pogumni za takšen odnos?

Paretovo načelo, ki pravi, da z 20 odstotki vloženega truda dosežemo 80 odstotkov uspeha, se že desetletja uporablja na številnih področjih, od podjetništva, računalništva, športa in še bi lahko naštevali. Zdaj pa omenjeno pravilo vse več parov uvaja tudi v svoje ljubezensko življenje, saj želijo iz svojih zvez doseči največji možni učinek.

Ko gre za ljubezensko življenje pravilo 80/20 pravi, da ena oseba ne more nikoli izpolniti 100 odstotkov vseh naših pričakovanj v vsakem trenutku. Partnerja se zato spodbujata, da del svojega časa – natančneje 20 odstotkov – posvetita izključno sebi in tistim aktivnostim, ki vsakega od njiju najbolj veselijo. Pri tem pa ni potrebno, da o svojih izven partnerskih dejavnostih (nov hobi, potovanje, ipd.) seznanjata drug drugega.

Pravilo 80/20 naj bi tako v resnih zvezah, kjer je včasih težko najti kompromis, zaradi začasnega »razhoda« odstranilo negativne občutke. Vsak partner je namreč tudi posameznik, ki potrebuje svoj prostor, čas zase, družbo drugih ljudi … Če tega ni, lahko pride do zamer, odtujitve in celo razpada na videz idiličnega odnosa. Če torej svoji boljši polovici dovolite, da kdaj odide ven brez vas, se svet ne bo podrl, prav nasprotno.

Vsaka 80/20 zveza je seveda drugačna, tudi ko gre za seks. Ker lahko 20 odstotkov časa vsak izmed partnerjev izkoristi povsem po lastnih željah, lahko to pomeni tudi, da bodo nekateri svoje seksualne potrebe zadovoljili drugje. Če upoštevamo pregovor »daleč od oči, daleč od srca«, potem morata imeti partnerja, ki se odločita v svoji zvezi uporabiti Paretovo pravilo, veliko medsebojnega zaupanja. Zelo veliko. Toda tisti pari, ki so se odločili živeti po pravilu 80/20 trdijo, da je njihova zveza sedaj močnejša kot kdajkoli prej.

Preden se odločite za ta korak, si je dobro postaviti naslednje logično vprašanje: kaj, če vašemu partnerju čas, ki ga preživi brez vas, postane bolj všeč, kot ostalih 80 odstotkov, ki jih preživita skupaj?

Foto: Jen Fairchild