Filmi, ki jih morate videti v marcu

Težko pričakovana Disneyjeva klasika in letošnji dobitnik oskarja za najboljši film.

Oskarjevska vročica je za nami, kar pa še zdaleč ne pomeni, da bo v naših kinematografih zavladalo mrtvilo. Prav nasprotno. Marca prihaja na slovenska filmska platna dobitnik letošnjega oskarja za najboljši film, med ostalimi filmskimi poslasticami pa nestrpno pričakujemo tudi igrano verzijo Disneyjeve klasike Lepotica in zver.

Lev: Dolga pot domov (Lion) – od 2. marca

Film, posnet po resničnih dogodkih, sledi neverjetni življenjski poti Indijca Sarooja in njegovem iskanju družinskih korenin. Petletni Saroo se med potovanjem izgubi in po dolgi poti z vlakom pristane v večmilijonski Kalkuti. Ker ne ve, kje je njegova družina, pristane na cesti, po številnih krutih preizkušnjah pa ga naposled sprejmejo v sirotišnico. Posvoji ga avstralska družina, Saroo pa se odpravi na nemogočo misijo iskanja svoje preteklosti. Film je prejel šest nominacij za oskarja.

Logan: Wolverine (Logan) – od 2. marca

Logan:Wolverine naj bi bilo še zadnje poglavje sage o volkodlakem mutantu Loganu, ki ga je zadnjih 17 let upodabljal Hugh Jackman. V temačni prihodnosti se ostarela Logan in profesor Xavier znajdeta v poslednji bitki mutantov in ljudi. Njuno edino upanje v boju proti zlovešči korporaciji je mladi Loganov klon Laura, zato jo morata prijatelja na vsak način zaščititi in sprejeti poslednji boj na življenje in smrt.

Bostonski heroji (Patriots Day) – od 9. marca

Resnična zgodba niza dogodke, ki so se zgodili ob terorističnem bombnem napadu na bostonski maraton in v slogu napete srhljivke podaja podrobnosti o enem najbolj premišljenih policijskih pregonov na storilce.

Lepotica in zver (Beauty and the Beast) – od 13. marca

Brezčasna zgodba in liki oboževane Disneyjeve animirane klasike Lepotica in zver, so spektakularno zaživeli še v igrani verziji. Osupljiva filmska stvaritev ene izmed najbolj priljubljenih zgodb vseh časov.

Mesečina (Moonlight) – od 16. marca

Presenetljivi dobitnik letošnjega oskarja za najboljši film, prinaša pretresljivo zgodbo o homoseksualnosti in iskanju identitete v svetu temnopoltih preprodajalcev mamil na ameriškem jugu. Chiron živi z materjo zasvojenko in je tarča napadov ostalih fantov. Zgodba spremlja njegov odnos s prijateljem Kevinom, s katerim odkrije svojo spolno identiteto ter jo potem skriva tako pred drugimi kot pred samim seboj.

Sledi življenja (Life) – od 23. marca

Z Marsa se vrača sonda z vzorci, ki jih mora preučiti šesterica astronavtov na mednarodni vesoljski postaji. Na njihovo navdušenje med raziskovanjem odkrijejo neznan enocelični organizem, kar je prvi dokaz življenja onkraj Zemlje. Toda kmalu se izkaže, da je stvor bolj pameten in nevaren, kot so predvideli in na utesnjenem prostoru visoko nad planetom se začne smrtonosna bitka za njihovo preživetje, kot tudi za usodo celotnega človeštva.

Duh v školjki (Ghost in the Shell) – od 30. marca

Postavna Major (Scarlett Johansson) je hibrid med človekom in kiborgom, zaradi posebnih bojnih sposobnosti pa jo postavijo za vodjo enote Sekcije 9, ki se ukvarja z najnevarnejšimi zločinci. Njihova glavna tarča je ekstremist, ki goreče nasprotuje kibernetični tehnologiji. Toda v nasilnem svetu, kjer ne moreš nikomur zaupati, se resnica razkrije šele takrat, ko si drzneš odstraniti tančice svoje lastne preteklosti.