Filmi, ki jih morate videti v januarju

Zakaj ne bi novega leta začeli z ogledom dobrega filma?

Začeti novo leto z ogledom dobrega filma sploh ni slaba ideja. Še zlasti ne zato, ker so pred vrati vsakoletne podelitve najprestižnejših filmskih nagrad. To pa pomeni, da v naše kinematografe prihajajo številne filmske poslastice, ki jih ne gre spregledati.

V januarju priporočamo naslednjih šest naslovov:

VELIKA IGRA (Molly’s Game) – 4. januar

Resnična zgodba o pokeraški princesi Molly Bloom (Jessica Chastain), ki je kar celo desetletje vodila najekskluzivnajše nezakonite igre. Njeni igralci so bili filmske zvezde, slavni športniki, poslovneži in ruska mafija. Molly je uspešno vodila posel, dokler niso nekega večera pri njej potrkali agenti FBI-ja.

KRČENJE (Downsizing) – 11. januar

Svojevrsten filmski eksperiment, ki v ospredje postavlja vrsto pomembnih tem o človeški civilizaciji. Gre za družbeno satiro, v kateri glavni lik (Matt Damon) ugotovi, da bi bilo njegovo življenje boljše, če bi se skrčil.

ZAMOLČANI DOKUMENTI (The Post) – 11. januar

Najnovejši film Stevena Spielberga opisuje resnično dogajanje okoli afere “pentagonski dokumenti” in kakšno vlogo so pri tem odigrali ameriški časniki. Tom Hanks nastopa v vlogi urednika Washington Posta Bena Bradleeja, Meryl Streep pa v vlogi založnice časopisa Kay Graham, ki je prevzela vodenje sodnega spora z ameriško vlado za časa predsednikovanja Richarda Nixona.

POTNIK (The Commuter) – 18. januar

Michael Woolrich (Liam Neeson) je zavarovalni agent, ki se vsak dan z dela vrača z istim vlakom. Rutinska pot domov pa se na eni od voženj v trenutku spremeni v pravo nočno moro. Ko ga ogovori skrivnostna neznanka Joanna (Vera Farmiga), je primoran, še preden se vlak ustavi na svoji zadnji postaji, odkriti identiteto skritega sopotnika in rešiti uganko.

VES DENAR SVETA (All the Money in the World) – 25. januar

Ridley Scott prinaša resnično zgodbo 16-letnega Johna Paula Gettyja III, ki so ga ugrabili, njegova mati Gail (Michelle Williams) pa poskuša prepričati njegovega deda, milijarderja Gettyja (Christopher Plummer) in hkrati najbogatejšega človeka na svetu, da bi plačal odkupnino. Ko stari Getty to zavrne, postanejo ugrabitelji nasilni. V tekmi med življenjem in smrtjo je vprašanje, ali bo zmagala ljubezen do vnuka ali do denarja.

NAJTEMNEJŠA URA (Darkest Hour) – 25. januar

Navdihujoča resnična zgodba o britanskem premierju Winstonu Churchillu (Gary Oldman), ki se na začetku 2. svetovne vojne zoperstavi mirovnim pogajanjem z nacistično Nemčijo in zahteva, da se okupatorju ne sme popuščati.