Filmi, ki bi jih morala videti vsaka ženska

14 navdihujočih filmov, kot ustvarjenih za žensko dušo.

Obstajajo filmi, ki jih pogledamo enkrat v življenju in nikoli več. In obstajajo filmi, ki se nas dotaknejo na prav poseben način, h katerim se vedno znova radi vračamo in za katere se zdi, da so kot ustvarjeni za žensko dušo. Ti filmi so nepredvidljivi in večplastni – tako kot ženske same. Naslednjih 14 sodobnih filmov, bi morala videti vsaka predstavnica nežnejšega spola.

Punčka za milijon dolarjev (Million Dollar Baby, 2004)

Maggie (Hilary Swank) je 31-letna nesamozavestna natakarica, ki ji v življenju preostane le boks. Pod vodstvom trenerja Franka (Clint Eastwood) se po zaslugi trdih treningov počasi prelevi iz amaterke v profesionalno boksarko in se na ta način upira svoji revščini ter nezaščitenosti. Z oskarjem nagrajeni film, ki vse stereotipe o ženskah obrne na glavo.

Ko je Hary srečal Sally (When Harry Met Sally, 1989)

Ljubezenska razočaranja združijo Harryja (Billy Crystal) in Sally (Meg Ryan), ki postaneta dobra prijatelja. Zaplete pa se, ko njuno prijateljstvo preraste v nekaj več. Ena najboljših romantičnih komedij vseh časov, skuša odgovoriti na vprašanje, ali lahko moški in ženska ostaneta »samo« prijatelja. Bonus: kultni prizor, v katerem Meg Ryan pokaže, kako preprosto ženska lahko hlini orgazem.

Thelma in Louise (Thelma & Louise, 1991)

Ultimativni film o ženskem prijateljstvu. Thelma (Geena Davis) in Louise (Susan Sarandon) zapustita enolični vsakdan in se podata na cesto, kjer se njuno popotovanje spremeni v beg pred zakonom. Na koncu izbereta svobodo pod svojimi lastnimi pogoji. Bonus: prva filmska vloga Brada Pitta.

Erin Brockovich (2000)

Resnična zgodba o Erin Brockovich (Julia Roberts), tajnici v pravniški pisarni in materi samohranilki, ki začne raziskovati sumljive podatke o zdravstvenem stanju mesteca v kalifornijski puščavi. Film, ki nas uči, da formalna izobrazba ni nujen pogoj za velike spremembe v življenju.

Trilogija Pred zoro / Pred sončnim zahodom / Pred polnočjo

Usodno ljubezensko srečanje na vlaku združi Američana Jesseja (Ethan Hawke) in Francozinjo Céline (Julie Delpy), ki sredi Dunaja začneta razpravo o neuspelih razmerjih. Izvrstna trilogija spremlja intimen portret ljubezenskega para skozi obdobje več let in je prava študija dobrih in slabih strani vsakega razmerja.

Hudičevka v Pradi (Devil in Prada, 2006)

Andy (Anne Hathaway) pride za asistentko k cinični, arogantni in avtokratski urednici prestižne modne revije (Meryl Streep) in kmalu spozna, kako lahko delo vpliva na zasebno življenje. Zabavna in poučna zgodba o tem, kako moda in lepotni ideali vplivajo na naša življenja, ne da bi se tega sploh zavedali.

Frida (2002)

Odličen biografski film o izjemni umetnici in feministični ikoni Fridi Kahlo (Salma Hayek), katere žar in uporniški duh sta pravi navdih, da v življenju lahko naredimo tudi stvari, za katere smo mislili, da niso izvedljive.

Krožna cesta (Revolutionary Road, 2008)

Sanjaška April (Kate Winslet) hrepeni po igralski karieri, ambiciozni Frank (Leonardo DiCaprio) pa želi osvojiti in začutiti ves svet, a ko življenjska usoda prekriža njuni poti, se podredita normam tipičnega predmestnega življenja z dvema otrokoma. V obupnem poskusu bega pred morečo rutino vsakdana se odločita za selitev v Pariz, toda nepričakovan dogodek ju prisili, da si izpovesta vsa svoja zamolčana čustva, strahove in razočaranja. Drama, ki nas nauči, da nikoli ne moremo ubežati pred samim seboj.

Amelie (2002)

Šarmantna in topla pripoved o osamljeni Parižanki Amelie (Audrey Tautou), ki je preživela težko otroštvo. Pariška natakarica z bujno domišljijo pa se nekega dne odloči osrečevati ljudi, znance in tujce vseh vrst. Bonus: glasba iz tega prikupnega filma vam bo v ušesih odzvanjala še dneve.

Divja (Wild, 2014)

Po letih lahkomiselnega življenja, mamil in razpadlega zakona, se Cheryl (Reese Witherspoon) na vrat na nos odloči: brez vsakršnih popotniških izkušenj se bo odpravila na 1770 km dolgo Pacifiško gorsko pešpot in tako premagala notranje demone.

Coco Chanel (Coco avant Chanel, 2009)

Biografija o burnem življenju slavne francoske modne oblikovalke. Navdihujoča zgodba o ženski, ki je od pevke v zakotnem baru, postala lastnica modnega imperija in neustrašno kljubovala konservativni družbi, ki se je oklepala dolgočasne mode.

Ure do večnosti (The Hours, 2003)

Zgodba treh žensk v iskanju prepričljivejšega, bolj smiselnega življenja. Vsaka od njih živi v drugem času in prostoru, toda vse povezujejo njihova hrepenenja in strahovi: Virginia Woolf (Nicole Kidman), gospodinja iz 50-ih let (Julianne Moore) in sodobna knjižna urednica (Meryl Streep). Njihove poti se nenehno prepletajo, da bi se na koncu združile v presenetljiv trenutek skupnega spoznanja.

Blondinka s Harvarda (Legally Blonde, 2001)

Elle Woods (Reese Witherspoon) imajo vsi za samo še eno trapasto blondinko. Da bi dokazala nasprotno, se odpravi na Harvard študirat pravo, kjer ji očarljiva osebnost in rožnata Pradina torbica ne pomagata dosti. Elle z bistrimi, lahkotnimi dovtipi o blondinkah in rjavolaskah, moških in ženskah oziroma o trapastih oznakah česarkoli in kogarkoli, preseže stereotip butaste blondinke in postane blondinka s Harvarda.

Dnevnik Bridget Jones (Bridget Jones’s Diary, 2001)

Z Bridget Jones (Renee Zellweger), samsko žensko v tridesetih letih, ki je prepričana, da imajo vsi razen nje nekakšno intimno zvezo, se zlahka poistoveti marsikatera ženska. Nima velikih ambicij, rada bi le našla pravo ljubezen in shujšala. Bridget nam na duhovit način pokaže, da so prav naše »pomanjkljivosti« tiste, ki nas naredijo edinstvene in čudovite. Bonus: Hugh Grant.

Foto: imdb