Film pod zvezdami: 8 odličnih predpremier

Začenja se letni kino na Ljubljanskem gradu.

S celovečernim igrano-dokumentarnim prvencem Žige Virca Houston, imamo problem! se bo nocoj na Ljubljanskem gradu začel tradicionalni letni kino Film pod zvezdami. Poleg najodmevnejših filmov pretekle sezone si bomo vse do 30. julija pod zvezdnim nebom lahko ogledali doslej največje število svežih filmskih naslovov. V nadaljevanju predstavljamo 8 predpremier, ki jih ne smete spregledati na letošnjem letnem kinu.

1. Julieta (Julieta) – 8. julij

Julieta zapušča Madrid, da bi začela novo življenje z Lorenzom. Ko po naključju naleti na prijateljico hčerke Antíe, ki je pri osemnajstih brez besed odšla od doma, se njeni načrti nenadoma spremenijo… Presunljiva melodrama mojstra upodabljanja ženskih likov Pedra Almodovarja,  je zgodba o usodi, krivdi in skrivnostnem vzgibu, ki nas prisili, da zapustimo svoje najbližje.

2. Maggie ima načrt (Maggie’s plan) – 12. julij

Maggie je živahna in pragmatična tridesetletna Newyorčanka, ki preprosto nima sreče v ljubezni. Odloči se, da bo postala samska mati. Toda njen načrt se kaj hitro spremeni, ko nenadoma spozna Johna, ki se trudi napisati svoj prvi roman. Maggie se v Johna zaljubi, toda on je nesrečno poročen z ambiciozno Georgette… Duhovita romantična komedija ponudi prisrčen pogled na zapleteno sodobno ljubezensko zvezo.

3. Koga napasti zdaj (Where to Invade Next) – 15. julij

Vrhovni ameriški provokator in oskarjevski dokumentarist Michael Moore (Bovling za Columbine, Fahrenheit 9/11) se vrača z nadvse smešno in subverzivno dokumentarno komedijo, s katero je odločen obuditi k življenju ameriški sen na najbolj nepričakovanem kraju – v Ameriki. Film je posnet tudi v Sloveniji!

4. Miles Davis (Miles Ahead) – 19. julij

Na vrhuncu plodovite glasbene kariere se Miles Davis v poznih 70. letih nenadoma umakne očem javnosti. Otopel od bolečin in analgetikov se utaplja v spominih na slavo in nekdanjo ljubezen Frances Taylor. Izvrsten režijski prvenec igralca Dona Cheadla je divje vznemirljiv, ganljiv in z glasbo prežet film o jazzovskem velikanu.

5. Ogorčenje (Indignation) – 22. julij

Ganljiva in napeta drama Ogorčenje se odvija v konservativni, antisemitski in spolno zavrti Ameriki petdesetih let. Marcus je zadržan, a blesteč študent iz židovske delavske družine. Da bi lahko odšel na študij prava, se med korejsko vojno izogne vpoklicu. Toda ko se usodno zaljubi v prelepo sošolko, resno ogrozi svojo svetlo prihodnost in velike načrte, ki jih za mladeniča kuje njegova družina.

6. Komuna (Kollektivet) – 26. julij

Sedemdeseta leta na Danskem. Erik in Anna sta par, ki sanja o drugačnem življenju. S hčerko Frejo v Erikovi razkošni vili sredi prestižne soseske Københavna osnujeta komuno. Nova skupnost, v jedru katere je mala družina, prireja večerje, zabave in hišne sestanke. Prijateljstvo, ljubezen in občutek skupnosti polnijo prostorno vilo, vse dokler jih šokantna ljubezenska afera ne postavi pred težko preizkušnjo.

https://www.youtube.com/watch?v=AYlI9LrRJqs

7. Kapitan Fantastični (Captain Fantastic) – 29. julij

Zgodba o predanem očetu, ki v neokrnjeni divjini ameriškega severozahoda, onkraj civilizacije, vzgaja in uri svojih šest otrok, da bi lahko odrasli v izjemne osebe. Toda ko mora družina po tragičnem dogodku zapustiti paradiž in se podati v svet, je Benova predstava starševstva pred težko preizkušnjo.

8. Jason Bourne (Jason Bourne) – 30. julij

V novem poglavju priljubljene franšize akcijskih trilerjev se v sedlo vrača Matt Damon v ikonični vlogi nekdanjega agenta in smrtonosnega orožja CIE, ki je tokrat prisiljen stopiti iz sence.

Foto: Kinodvor