Evropski otok večne pomladi

Pravi počitniški raj na Zemlji.

Tenerife je največji in najbolj gosto poseljen Kanarski otok. Ta španski otok vulkanskega izvora je pravi raj na Zemlji, saj ponuja vse potrebno za popoln oddih – rajske plaže, izvrstno kulinariko, čudovito pokrajino in celo piramide! Zaradi ugodne lege in klime je primeren za obisk skozi vse leto, saj se pozimi temperature ne spustijo pod 20, poleti pa ne presegajo 30 stopinj Celzija. Nič presenetljivega torej, da je ta otok večne pomladi v zadnjih letih postal ena najbolj priljubljenih destinacij med Evropejci, vse bolj množično pa ga obiskujejo tudi Slovenci.

Tenerife je vsej prej kot otok, ki bi svojim gostom ponujal zgolj celodnevno brezskrbno poležavanje na plaži, brez dodatnih vsebin. Destinacija že nekaj let slovi kot idealno mesto tako za družine z otroki, kot za pare, ki si želijo nepozaben romantičen oddih. Večina hotelov ima tako v svoji ponudbi organiziran celodnevni animacijski program, ki otrokom prežene dolgčas, njihovi starši pa si lahko privoščijo nekaj uric samo zase. Po drugi strani je na otoku tudi nekaj hotelov, ki so namenjeni izključno odraslim – za tiste, ki želijo bolj umirjene romantične počitnice v dvoje. Dolge peščene plaže z zlatim saharskim peskom in visokimi palmami so idealne za sprehod v dvoje in romantično večerjo ob svečah na sami plaži.

Življenje se na Tenerifih zajema z veliko žlico. Brez fieste tukaj ne gre, saj zabava traja ves čas, razen v času sieste, ki je za domačine ravno tako pomemben čas. Cilj večine turistov so letovišča na jugu otoka, kot so Playa de las Americas, Costa Adeje in Puerto de la Cruz. Zelo pestro je življenje v Medanu, svetovno razvpiti prestolnici surfanja in kajtanja. Playa de las Americas in Veronicas sta najboljša izbira za nočne izhode, kjer številni bari in nočni klubi zagotavljajo nepozaben žur.

Pa vendar so Tenerife mnogo več kot le 24-urna zabava. Destinacija je raj za ljubitelje narave in trekinga, saj kar dve tretjini otoka predstavljajo naravni parki z bujno vegetacijo. Povzpnete se lahko na spektakularni vulkan Teide, uživate v nepozabnih razgledih na Atlantik na 600 metrskih klifih Acantilados de los Gigantes, na severu pa lahko obiščete tudi prave pravcate piramide, ki so prava atrakcija otoka.

Tradicionalne jedi na Tenerifih so kruh, sadje, zelenjava in ribe. Kulinarična posebnost otoka je »Papas Arrugadas«, slan krompir s prav posebno vročo omako. Specialiteta, ki jo preprosto morate poskusiti, ko boste obiskali ta rajski otok večnega sonca.

Foto: Shutterstock