Evropska prestolnica zabave

Mesto z izvrstno in poceni hrano ter najboljšo nočno zabavo daleč naokoli.

Beograd je ena najstarejših evropskih prestolnic, ki v zadnjih letih privlači zlasti mlade, željne nepozabne nočne zabave in izvrstne lokalne kuhinje. Srbska prestolnica je tudi med Slovenci predvsem sinonim za dobro (silvestrsko) zabavo.

Beograd je mesto številnih nasprotij. Za nekatere dele mesta se zdi, kot da so ostali v nekih starih časih, medtem ko Knez Mihajlova in sosednje ulice pišejo zgodbe najsodobnejših evropskih mest. Predvsem pa je to mesto, ki ne pozna tabujev in kjer se zabava nikoli ne konča. Bodisi da se želite zabavati ob zvoku violin in romske glasbe, ritmih narodnjakov ali pa vam je bližje sodobna pop glasba – v mestu ob Donavi se najde za vsakogar nekaj.

Najboljša zabava je v klubih na legendarnih splavih ob obali Save in Donave, kjer se zbirajo domačini in privabljajo številne turiste. Klubi so vedno polni mladih, željnih druženja in zabave ob raznovrstni glasbi, ki ne potihne vse do jutranjih ur.

Druga priljubljena točka za nepozabno in nekoliko bolj tradicionalno zabavo je Skadarlija – boemska četrt v srcu Beograda, ki je dobila ime po Skadarski ulici. Tu so nekoč živeli umetniki vseh vrst, ki so se zbirali v bližnjih kafičih in rajali pozno v noč. Ta duh se je ohranil še danes, s tem da boste poleg kafičev, danes tam našli tudi številne restavracije, ki privabljajo z opojnimi dišavami in živo glasbo. Najbolj znane beograjske restavracije so prav na Skadarliji: Tri šešira, Dva jelena, To je to, Šešir moj…

Poleg dobre zabave in nočnega življenja, Beograd slovi tudi po izvrstni hrani. Pravi greh bi bil priti v to mesto in jesti italijansko pico ali mehiške tortilje. Raje poskusite lokalno kuhinjo. Če uspete dobiti prosto mizo v najbolj razvpiti beograjski restavraciji Tri šešira, potem si privoščite kakšno izmed tradicionalnih jedi, ki jih tukaj pripravljajo na sodoben način. V Kafanici ponujajo največje pleskavice daleč naokoli, domače jedi v izjemnem ambientu pa dobite tudi v Kalemegdanski terasi. Ne glede na to, kje boste jedli, eno drži kot pribito: v Beogradu boste jedli dobro in poceni, tudi v top restavracijah.

Po naporni nočni zabavi si velja znamenitosti Beograda ogledati tudi ob dnevni svetlobi. Sprehod do trdnjave Kalemegdan in največjega istoimenskega mestnega parka, od koder se ponujajo čudoviti razgledi na mesto, sprehod po glavni mestni ulici, Knez Mihajlovi, ogled Hiše cvetja in izlet na beograjsko »goro« Avalo z znamenitim stolpom, mini križarjenje z ladjico po Savi in Donavi – vse to preprosto morate doživeti, ko obiščete evropsko prestolnico zabave.

Foto: flickr/tri šešira/hot mess club