Emmy: Igra prestolov pisala zgodovino

Podelitev televizijskih oskarjev znova v znamenju priljubljene fantazijske serije.

Priljubljena serija Igra prestolov je velika zmagovalka letošnje podelitve nagrad emmy. Fantazijska-akcijska nanizanka televizije HBO je bila nominirana v 23 kategorijah in je na sinočnji podelitvi najprestižnejših televizijskih nagrad v Los Angelesu osvojila 12 emmyjev, med njimi za najboljšo dramsko serijo, režijo in scenarij. Igra prestolov, ki je letos sklenila šesto sezono, je postala najboljša dramska serija že drugo leto zapored in se tako vpisala v zgodovino kot najbolj nagrajena serija vseh časov.

Vlogo favorita je upravičila tudi serija Ljudstvo proti O. J. Simpsonu, ki je osvojila devet emmyjev, med njimi za najboljšo mini serijo ter za glavno moško (Courtney B. Vance) in glavno žensko vlogo (Sarah Paulson) v kategoriji miniserij.

Med komičnimi serijami je slavila serija Veep na čelu z Julio Louis Dreyfus, ki je prejela že svojega petega zaporednega emmyja za najboljšo glavno igralko v komični seriji. Med moškimi je v isti kategoriji slavil igralec Jeffrey Tambor iz serije Transparent.

Emmyja za najboljšo glavno moško dramsko vlogo je prejel Rami Malek iz serije Mr. Robot, za najboljšo žensko vlogo pa Tatiana Maslany iz dramske serije Orphan Black.

Letošnja podelitev televizijskih oskarjev, kot tudi imenujejo emmyje, ki jo je povezoval komik Jimmy Kimmel, je bila vsaj malo tudi slovensko obarvana. Med nominiranci za najboljšo dokumentarno serijo je bila namreč tudi serija Chef’s Table, ki pripoveduje zgodbe šestih vrhunskih kuharskih mojstrov, med katerimi je tudi  slovenska kuharska virtuozinja Ana Roš iz tolminske Hiše Franko. Netflixovi seriji, ki je navdušila Američane, sicer ni uspelo osvojiti emmyja, saj ga je odnesla favorizirana Making A Murderer, ki je tako kot Chef’s Table del Netflixove produkcije.

Foto: Getty