Elegantna podeželska hiša na Notranjskem

Hiša, ki spominja na sodobno interpretiran tradicionalni kozolec.

Na robu Notranjske vasi se dviguje hiša, ki spominja na sodobno interpretiran tradicionalni kozolec. Avtorja projekta Marjeta Černe in Lutz Kucher sta elegantno podeželsko hišo zasnovala na platoju s teraso, ki omogoča prekrasno razgledno točko na okoliške travnike in jezero.

Severna fasada, kjer sta nadstrešek za avtomobile in vhod v hišo, je zaprta. Južna fasada s steklenimi površinami in navpičnimi lesenimi tramovi pa je povsem odprta in poskrbi, da so tako bivalni prostori v pritličju, kot spalni v nadstropju ves čas obsijani s soncem.

Osrednji element pritličja je bel kubus, okoli katerega se nizajo bivalni prostori. Dolg bel hodnik je zasnovan kot manjša galerija s skulpturami ob steni. Nasproti je dolga bela omara, v kateri se skrivajo vrata v sanitarije in shrambo.

Stopnice vodijo v mansardo, kjer so delovni in spalni prostori. Velika spalnica z izhodom na balkon se nahaja na južni strani, tako da je v njej veliko naravne svetlobe in ponuja prelepe razglede na zeleno pokrajino. Velika panoramska okna na južnem in zahodnem delu hiše, omogočajo zlitje bivalnih prostorov s čudovito naravo. V poletnem času se vsa okna odprejo in tako povežejo teraso z interierjem v enoten prostor.

Notranja oprema z izborom barv, materialov in tekstur izraža brezčasno, minimalistično eleganco z značilnostmi podeželja. Masivni hrast poskrbi za domačnost in toplino, za kontrast poskrbi tlak v barvi betona, medtem ko je vgrajeno pohištvo je v celoti bele barve. Kombinacija vsega naštetega poskrbi za brezčasno eleganco z značilnostmi podeželja.

Foto: Miran Kambič