Eden najkultnejših stolov je dobil novo preobleko

Nova replika legendarnega stola CH07 .

Reinterpretacija kultnega Wegnerjevega stola CH07.

Oblikovalci iz Zaha Hadid Architects so pred kratkim predstavili novo različico legendarnega stola priznanega danskega industrijskega oblikovalca, Hansa Wegnerja, ki je stol CH07, spominjajoč na odprto školjko, dokončno izoblikoval in predstavil leta 1963. Oblikovalci iz svetovno znanega arhitekturnega studia so obliko stola pustili v osnovi nedotaknjeno, medtem ko so korenito posegli na področje materialov. Namesto lesa in tkanine so pri zadnji različici industrijskega izdelka uporabili kamen in karbonska vlakna.

Stol CH07 je eden najbolj prepoznavnih oblikovalskih dosežkov Hansa Wegnerja, ki se je tekom zadnjih šestdesetih let vedno znova uvrščal med najbolj zaželene kose notranje opreme in zato krasi veliko število prestižnih modernih stanovanj. Ponaša se s prepoznavno obliko sedala, ki spominja na krila, a je zaradi organskih linij bila reinterpretacija oblike toliko zahtevnejša. Cilj zadnje različice stola CH07 je bil ustvariti konstrukcijo iz kamna, ki bo dovolj lahka in enostavna za premikanje in prenašanje po prostoru.

Kreativci, ki so sodelovali pri projektu ponovne interpretacije legenadrnega stola, verjamejo, da bo dotičen kos pohištva postal ne le eleganten dekorativen dodatek sodobnih prostorov, temveč tudi lep industrijski izdelek s poudarjeno uporabno funkcijo.

Vir: dezeen.com