Dokazano – zaradi sestre si srečnejša oseba

Girl power!

Ok, nekje globoko v sebi smo to sicer že vedeli, morda si le nismo hoteli priznali na glas – odraščati ob sestri je v resnici super, kar je potrdila tudi nedavna raziskava, ki so jo opravili na Univerzi De Montfort v angleškem Leicestru. Ne le, da je sestra prijateljica za vse življenje in da si od nje vedno lahko sposodiš obleke in ličila, znanstveniki so ugotovili, da nas sestre naredijo srečnejše in bolj optimistične.

Raziskovalci so preučili 571 deklet med 17 in 25 letom starosti ter ugotovili, da sestre težijo k večji harmoniji v življenju. »Zdi se, da sestre prispevajo k bolj odprti komunikaciji in večji koheziji v družini. Izražanje čustev je osnova za dobro počutje in sestre takšno komunikacijo spodbujajo,« je povedal profesor Tony Casidy.

Še več. Znanstveniki verjamejo, da ženske spodbujajo bolj odprto komunikacijo znotraj družine, saj jih ni strah spregovoriti o svojih čustvih, s tem pa prispevajo k bolj zdravim medsebojnih odnosom med družinskimi člani.

Zanimivo je, da nekaj podobnega ne velja za brate, ki imajo z razliko od sester, v družini prav nasproten učinek. »Morda je težava v tem, da se fantje med seboj o nekaterih stvareh preprosto ne pogovarjajo. Sestre so glede tega veliko bolj odprte in preprosto nimajo konkurence,« še pravi Casidy. Girl power!

Foto: Getty