Dalmatinska lepotica z edinstvenim bazenom

Prenovljena tradicionalna kamnita počitniška hiša, ki pleni poglede.

Prenovljena kamnita hiša na dalmatinskem otoku Lopud je pravi raj za preživljanje nepozabnega poletnega dopusta v objemu čudovite narave. Kamnito lepotico iz 15. stoletja so arhitekti preuredili v udobno in moderno počitniško hišo za miren oddih, daleč stran od mestnega vrveža in običajnih poletnih gneč ob morju.

Vila v dubrovniškem arhipelagu na edinstven način prepleta sodoben dizajn s tradicionalno arhitekturo, značilno za ta del Jadrana. Zunanjo podobo hiše so želeli pri obnovi ohraniti čim bolj nedotaknjeno. V notranjosti pa se dizajnersko in po meri izdelano pohištvo prepleta s skrbno izbranimi starinskimi kosi iz antikvarnic.

V osrednjem bivalnem delu najdemo kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, od koder se odpira čudovit pogled na dvorišče in vrt, poln zelenja. Zanimivo je, da se spalnici z en suite kopalnicama in garderobo nahajata v pomožnih objektih na dvorišču. Do njih vodi potka, ki se vije skozi čudovito urejen mediteranski vrt s skrbno izbranimi rastlinami, kot so agava, sivka, rožmarin, bazilika …

Prava paša za oči pa je edinstven bazen, ki so ga uredili kar v eni od starih ruševin, ki so jo odkrili med čiščenjem terena. Bazen je obdan s kamnitimi bloki in ponuja osupljiv pogled na morje ter bližnje otoke. Čeprav je hiša od morja oddaljena vsega 150 metrov, pa je namakanje v tem bazenu zagotovo posebno doživetje.

Arhitektura: Rees Roberts + Partners LLC; Antonio Zaninovic

Foto: Scott Frances