Dajte otrokom občutek vrednosti!

Otrokovo samospoštovanje je v veliki meri odvisno od občutka, da so pogosto tudi oni tisti, ki prinašajo vrednost v naša življenja.

Sodobni starši se prevečkrat srečujemo z vprašanji ali otrokom dajemo dovolj pozornosti, ljubezni, jim namenimo zadosti trenutkov, so deležni dovolj spodbude in pohval. Hkrati pa starši radi pozabimo, da odnos nas in otrok ni enosmerni tok, da ne šteje samo tisto kar mi prinesemo otrokom, temveč je otrokovo samospoštovanje v veliki meri odvisno tudi od občutka, da oni sami v veliki meri prinašajo vrednost v naša življenja. Zato, zelo pomembno je, da svojim otrokom pokažemo kako zelo smo veseli njih samih, ter seveda njihovih dejanj in jim na ta način pomagajmo, da zgradijo zdravo samospoštovanje in občutek vrednosti.

Zaupajmo torej otrokom koliko nam pravzaprav pomeni njihov nasmeh, njihova naklonjenost, čas, ki ga preživijo z nami. Povejmo otrokom, da nam rišejo nasmehe na obraz, ko jim gre dobro v šoli ali športu, ko jih spremljamo na nastopih, ko za nas narišejo risbico, nam prinesejo sveže žemljice iz pekarne, ali nas bodisi presenetijo z jutranjo kavico.