Čudovita hiša pri Grosupljem

Hiša arhitektke Lare Romih, ki naravo pripelje v notranjost.

Na lepi lokaciji v naselju Polica blizu Grosupljega stoji nizkoenergetska hiša, ki se odlično ujema s podeželskim okoljem in je posebna v tem, da skuša naravo pripeljati v notranjost. Zaradi velikih steklenih površin na zahodni fasadi dobite v dnevni sobi občutek, kot da sedite na vrtu. Velike okenske odprtine poleg dobre osvetlitve izkoriščajo energijo sonca in v hladnejših mesecih služijo tudi kot vir ogrevanja.

Dom arhitektke Lare Romih ima značilno razporeditev prostorov za enodružinske hiše. V pritličju je bivalni del, v mansardi so spalnice. Odprt dnevni prostor zavzema večino pritličja in združuje dnevno sobo s kaminom, kuhinjo ter jedilnico. Poleg velikih steklenih površin za dodatno osvetlitev v jedilnici poskrbijo še strešna okna.

Podobno kot v pritličju so ustrezne osvetlitve deležne tudi sobe v mansardi. Hodnik v mansardi je zasnovan kot galerija, ki se razprostira nad jedilnico. Tri otroške sobe v nadstropju so zaradi strešnih oken deležne tako jutranje kot popoldanske svetlobe. Zasnovane so v dveh nivojih. Do zgornjega nivoja mansarde, kjer je danes igralnica, v prihodnosti pa bo ločen spalni del, se pride po posebej za ta namen oblikovanem pohištvu.

Tako kot ostali prostori v hiši, je tudi spalnica svetla, zračna in prostorna, spalni del s posteljo pa je podaljšan v družabni kotiček. Iz spalnice vodi zanimiv prehod skozi garderobo v kopalnico.

Foto: Lara Romih