Česa pozimi nikakor ne smeš zanemarjati?

Kako zase poskrbiš v zimskih mesecih?

Ne pozabi na športne aktivnosti tudi v zimskih mesecih, saj boš le na tak način telo ohranjala v dobri formi in poskrbela za svoje dobro počutje.

Ne dovoli, da te nižje temperature ovirajo pri športnih aktivnostih, saj ti lahko že polurni sprehod v naravi povrne energijo, ki ti jo jemljejo dolgi, turobni večeri ter ti zagotovi zavidanja vredno postavo čez nekaj mesecev, ko se bo treba pokazati v kopalkah.

Predstavljamo nekaj nasvetov, ki ti bodo v zimskem času pomagali ohraniti dobro fizično pripravljenost in dragoceno zdravje.

Izberi toplo športno opremo, v kateri se počutiš dobro in lepo

Zimske tekaške pajkice so priročne za hladne temperature, saj mrazu preprečujejo, da bi ti prišel do živega, poleg tega so dovolj lahke, da te ne ovirajo pri teku. Z več sloji oblačil iz lahkih materialov lahko dobro uravnavaš temperaturo in poskrbiš, da se ne prehladiš. Vsekakor pa je pomembno, da se tudi v športnem oblačilu počutiš lepo in izbereš takšne oblačilne kose, ki te bodo še dodatno motivirali pri fizični aktivnosti.

Počasi se daleč pride

Tek mora biti pozimi počasnejši, saj sicer tvegaš prehlad zaradi sunkovitega vdihavanja mrzlega zraka, v najslabšem primeru pa si lahko nakoplješ še resne poškodbe, če ti zdrsne na snegu ali ledu. (V kolikor so temperature že skoraj sibirske pa je tek odsvetovana športna aktivnost).
Da te ne bo motil mrzel zrak, si okoli ust in nosu ovij šal ali si omisli masko, ki vsaj nekoliko ogreje zrak pred vdihom.

Sprememba športne aktivnosti

Če si poleti strastna tekačica ali kolesarka, pozimi pa velikokrat sploh nimaš možnosti za svojo najljubšo aktivnost, je ravno ta čas idealen, da si omisliš novo vrsto športne vadbe. Si poskusila s skupinskimi vadbami? Med slednjimi se nahaja ogromno različnih programov, kjer boš zagotovo našla kaj zase in se še bolje pripravila na sezono teka ali kolesarjenja. Odlična alternativa pa je tudi plavanje, ples ali pa kar domača vadba, kjer si po svojih prioritetah s pomočjo video posnetkov sestaviš oseben športni program vadbe. Slednje je popolnoma brezplačno, nisi časovno omejena, gibaš pa se v svojem najljubšem domačem prostoru.

Popij dovolj tekočine

Pozimi sicer ne občutimo takšne žeje kot poleti, vendar občutek vara. Telo namreč ne potrebuje nič manj tekočine kot poleti, saj suh zrak v ogrevanih prostorih pospeši izhlapevanje. Če pa se še intenzivno rekreiramo, potrebuje naše telo vsaj liter tekočine več. Poleg vode in toplih čajev si privošči tudi različice ”detox” napitkov, ki bodo blagodejno vplivali na prebavo.