Če bi bili na prvem zmenku popolnoma iskreni …

... bi pogovor potekal nekako takole ...

Prvi zmenek zna biti precej nerodna reč – včasih se težko domislimo primerne teme za pogovor, pretiranemu drezanju v sogovornika se izogibamo, ker nočemo biti vsiljivi, sebe pa poskušamo prikazati v karseda najboljši (beri: nerealni) luči. Toda ste se že kdaj vprašali, kako bi potekal pogovor, če bi bila oba popolnoma iskrena in bi položila vse karte na mizo že ob prvem srečanju? Morda bi tak zmenek potekal nekako takole…

ONA: O, moj bog, pritegnil si me na prvi pogled!

ON: Ja, tudi jaz bi rad seksal s tabo.

ONA: Tako lepo se je pogovarjati s tabo. Pogovor kar teče… Imaš kakšne psihološke travme? Običajno me privlačijo moški, ki nosijo v sebi globoke čustvene rane. Tako kot jaz. Ranjeni ljudje se takoj prepoznajo med sabo in med njimi se ustvari močna kemija.

ON: No, oče me je zapustil pri petih letih. Od takrat ga nisem več videl.

ONA: Vedela sem! Privlačnost je bila tako močna, da sem takoj vedela, da je ozadju nekaj velikega. Tvoje travme se bodo odlično ujele z mojimi. Ker jaz že vrsto let zanemarjam sebe in namesto tega raje vso svojo energijo usmerim v »zdravljenje« čustveno ranjenih moških. Bi zase lahko rekel, da si hladen in zadržan?

ON: Ja, absolutno.

ONA: Toda nocoj deluješ tako toplo in odprto.

ON: To je zato, ker se ves čas obnašam toplo-hladno. Na trenutke sem zelo ljubeč, potem pa se spremenim v pravo pošast.

ONA: Toplo-hladen je moj tip moškega! To se odlično ujema z mojo nezdravo navezanostjo na ljudi in občutkom osamljenosti. Še kaj drugega?

ON: Sem tudi deloholik.

ONA: Super, tudi moja starša sta bila deloholika. Ne skrbi, navajena sem, da me ljudje ves čas zanemarjajo na račun delovnih obveznosti.

ON: Deluješ zelo nesamozavestna in lačna pozornosti.

ONA: Totalno. Moja potreba po pozornosti in ljubezni je kot vreča brez dna.

ON: Moja mama me je zatirala, zato bo tvoja potreba po pozornosti pri meni zagotovo sprožila negativno reakcijo. Nikoli mi ni pustila, da se svobodno izrazim, vedno so bile njene želje na prvem mestu. Ko je oče odšel, mi je priznala, da je v globoki depresiji, zato sem prevzel njegovo vlogo in skrbel za mamo.

Verjetno bom tudi zate skrbel podobno, kot sem za mamo, v sebi pa gojil zamero, ki ti jo bom potem čez leta vrgel pod nos. In ves čas te bom imel za mamo, ki me duši in mi uničuje življenje.

ONA: Ja, sliši se realno. Jaz pa bom nate projicirala vse svoje otroške travme, ki sem jih doživela z očetom. Tako kot z vsakim moškim doslej.

ON: V teh trenutkih se bom zaprl vase, se zakopal v delo in veliko pil.

ONA: Jaz pa bom ob tem postajala še bolj lačna tvoje pozornosti in ljubezni. Krog neskončne bolečine bo zaključen. Mimogrede, kaj pa pravzaprav iščeš pri ženski?

ON: Nočem resne zveze. V resnici iščem žensko za neobvezen seks, ki ne bo imela nič proti, če bom zraven spal še z drugimi. Ti je to OK?

ONA: Ja, ker sem prepričana, da te bom sčasoma lahko spremenila.

ON: Slišati je kot katastrofa, ki samo čaka, da se zgodi. Ampak si kljub vsemu še vedno za seks, ne?

ONA: Ja, absolutno. Greva zdaj k meni domov. Boš ti plačal, prav? Saj vem, da je moderno biti feministka, ampak tako rada imam, da me moški počastijo. Pa tudi brez prebite pare sem in si večerje v tej razkošni restavraciji sploh ne bi mogla privoščiti, če ne bi ti imel toliko pod palcem.

ON: Ni problema.

ONA: Veš, ker zaslužiš veliko več od mene se počutim, da te nisem vredna, zato te postavljam na piedestal in se počutim tako blaženo, ker si izbral ravno mene. Hkrati pa me je strah, da me boš pustil, ker te nisem vredna.

ON: To se mi nenehno dogaja. Ženske me dvigajo v nebo, jaz pa sem pod strašnim pritiskom, ker vem, da nisem to, za kar me imajo. Zato jim dam vedno košarico še preden pokažem svoj pravi obraz. Greva?

ONA: Ja, ampak po skupaj preživeti noči, me boš jutri poklical in me povabil na nov zmenek, prav? Ker drugače bom umrla zaradi te neskončne praznine v sebi.

ON: Ne, verjetno te ne bom več poklical.

ONA: Mislim, da me samo zafrkavaš. Te bom že pripravila, da si boš premislil…