Čas je za slastne slivove cmoke

Preprost in hiter recept brez jajc in mleka.

Pozno poletje oz. zgodnja jesen je kot naročen čas za pripravo slastnih slivovih cmokov – priljubljene jedi, ki marsikoga popelje v brezskrbne otroške dni. Najboljše cmoke seveda pripravijo naše mame in babice, mi pa vam ponujamo preprost in hiter recept brez jajc in mleka.

Sestavine:

1 kg krompirja

2 žlici oljčnega olja

400 g ostre moke

20 sliv (svežih ali zamrznjenih)

ščepec soli

krušne drobtine, cimet za posip

Priprava:

Krompir olupimo, razrežemo na četrtine in kuhamo približno 30 minut, da se zmehča. Kuhan krompir odcedimo, dodamo oljčno olje in zgnetemo v pire. Nato dodamo še moko in sol ter vse skupaj z rokami zgnetemo v testo.

Testo na pomokani površini razvaljamo na debelino pol centimetra, ga razrežemo na kvadratke (7 x 7 cm) in na sredino vsakega kvadratka položimo izkoščičeno slivo. Testo zapognemo in oblikujemo cmoke. Robove dobro stisnemo, da cmoki med kuhanjem ne bodo razpadli.

Na štedilniku pristavimo večji lonec osoljene vode in počakamo, da voda zavre. Cmoke previdno polagamo v vrel krop. Na začetku jih nežno pomešamo, da se ne primejo na dno in kuhamo 15 – 20 minut.

Cmoke tradicionalno postrežemo s krušnimi drobtinami, ki jih skupaj s sladkorjem v ponvi prepražimo na stopljenem maslu. Za še boljši okus dodamo cimet, slivovi cmoki pa so odlični tudi z javorovim ali agavinim sirupom.

Foto: @travellingoven