Čas je za lepše življenje. Ker si to zaslužiš!

Odgovori na 4 najpogostejša vprašanja o jogi...

Če prebiraš te vrstice, potem ti je verjetno mar za tvoje zdravje in dobro počutje. Vedno želimo imeti lepo urejeno stanovanje, hišo ali pisarno. Da bi našteto izgledalo lepo in da bi se v teh prostorih dobro počutili, kupujemo pohištvo, dodatke, pleskamo stene in nanje obešamo čudovite okvirje z motivacijskimi napisi. Pa je to res tisti prostor, ki nam nudi varnost in toplino? Seveda je, pa še kako zelo pomemben, a prepogosto pozabimo na naš osnovi dom – NAŠE TELO! Telo je tisto, ki nam daje življenje in možnost uživati v vseh lepotah tega sveta. In ja, vse kar nas obkroža je lepo, le pogledati moramo s pravimi očmi! Pot razumevanja in sprejemanja vsega lepega kar nam je dano, je dolga. Tukaj ni instantnih rešitev in tečajev, ki ti bodo v eni uri spremenili življenje. Je pot za katero se odločiš, a vsakemu, ki je nanjo stopil ni bilo nikoli žal, saj prinaša neverjetne rezultate. Joga me spremlja že vrsto let. Srečali sva se izključno zato, ker sem jo potrebovala. A ni to čudovito, da nam vse pride na pot, ravno takrat, ko to najbolj potrebujemo? Tudi slabe stvari vedno pridejo v naša življenja, ko jih potrebujemo, saj se moramo nekaj naučiti, pridobiti novo izkušnjo, da se lahko premaknemo naprej. Lahko pa seveda obstojimo in se ujamemo v neskončen krog dogodkov, ljudi in misli, ki se ponavljajo kot najbolj neprijeten “déjà vu”. Tudi to je del poti in učenja in ta krog ponavljajočih se dogodkov nam samo želi povedati, da je nekaj potrebno spremeniti – mogoče so to drugačne misli, drugačno vsakodnevno delovanje. Prav delovanje je tisto, ki bo prineslo rezultate. Vem, da je najtežje začeti, ker imamo vedno preveč izgovorov, da bi se nečesa lotili. Žogica je sedaj na tvojo strani. Odločitev je tvoja, ali se želiš podati na pot dobrega počutja in srečnejšega življenja. Jaz pa ti odgovarjam na nekaj najpogostejših vprašnj, s katerimi bo odločitev lažja.

1.Ali je joga zame primerna?

To je najpogostejše vprašanje, ki mi ga ljudje zastavljajo v zadnjih dneh. Dvomi ali je joga primerna za posameznika se navezujejo na slabo telesno pripravljenost, starost, negibljivost, predhodne telesne poškodbe in predsodke ter strah o tem, da nas bo nekdo pri vadbi ocenjeval ali obsojal. Odgovor se glasi: Joga je primerna za vsakogar, ki si želi spremeniti svoje življenje na bolje, se razgibati, okrepiti telo in zbistriti misli ter umiriti um, ne glede na starost, predhodno znanje ali neznanje joge in duševno počutje. Močno in zdravo telo ter miren um sta dve ključni sestavini za srečno in polno življenje. Verjemi, preverjeno! 🙂

2.Kako začeti z jogo?
Pomembna je predvsem odločitev, ali si zares želimo nekaj dobrega storiti zase in za svoje počutje. Prav vsi vadeči že po prvi skupni uri joge čutijo spremembe in odlično razpoloženje. Večina ljudi, ki prakticirajo jogo, navaja pozitivne učinke na spalne navade, večje zadovoljstvo, povišan nivo energije, manj bolečin v hrbtu ter splošno boljše počutje.

Joga je primerna za vsakogar, ne glede na fizično pripravljenost telesa, starost, gibčnost, pretekle poškodbe, stres ali duševno stanje (tesnoba, depresija, motnje pozornosti itd). Namen joge je vzpodbuditi v telesu procese, ki nam pomagajo okrepiti telo in duha.

Želiš umiriti svoj um in okrepiti telo? Izpolni spodnje podatke, v opis zapiši razlog, zakaj si želiš sodelovati. Med vsemi prijavljenimi izžrebam nagrajenca, ki mu podarim 20 brezplačnih obiskov vadbe joge, ob razpisanih terminih v novem športnem centru BAZA na Pesarski 12 v Ljubljani, kjer trenutno gostujem.

[subscribe title=”Prebudi svoje telo in umiri misli” subtitle=”Priruži se mi in poskrbi za boljše počutje in fizično pripravljenost”]

3.Ne morem vaditi joge, saj nimam časa!
Res ali je to le izgovor? Hiter življenjski tempo in preobremenjenost sta največji bolezni današnjega časa, ki slej ali prej pripeljeta do izgorelosti ali bolezni, če nekaj ne storimo zase, ko je naše telo še zdravo. Torej, izgovor, da nimamo časa, je največja laž samemu sebi. Ljudje živimo zato, da užijemo vse lepote tega sveta in da se skozi naše delovanje in življenje uresničujejo procesi, ki se morajo zgoditi – si pomemben član družine, pomemben del podjetja in pomemben člen družbe ter prijateljev, ki te obkrožajo. A zavedaj se, da brezglavo hitenje in zasledovanje ciljev ter izpolnjevanje želja tvoje okolice, dolgoročno ne bo prineslo zadovoljstva. Vse naloge, ki si jih zadamo in misli, ki spletajo neskončne mreže skrbi v naših glavah, hitro pripeljejo do nezadovoljstva in nepojasnejnih telesnih bolečin. Pogosto smo si šele, ko zbolimo pripravljeni vzeti “zase” ure, dneve in mesece, ki jih preživimo v zdravstvenih ustanovah, da bi pogasili požar, ki je tlel vrsto let. Ne bi bilo lepše in bolje, da si vsak teden, ko smo zdravi, namenimo nekaj ur in se odpravimo na vadbo, se prepustimo meditaciji ali zgolj počitku s samim s seboj? Kar se naučimo na vadbah joge pa lahko potem kar mimogrede prakticiramo še ob domačih ali pisarniških opravilih – razgibamo rame, vrat, predihamo telo itd.

Nisem gibčen-/a. Ali se sploh lahko ukvarjam z jogo?
Prav zato, ker nisi gibčen/-a je nujno, da se čim prej začneš ukvarjati z jogo. Na vadbe joge ne hodimo zato, da pokažemo, kako se lahko postavimo v stojo na rokah ali delamo pompozne asane, temveč zato da svoje telo vzpodbudimo h gibanju in začnemo prakticirati asane, ki “mehčajo” naše sklepe, raztezajo mišice in tako iz vadbe v vadbo pridobivamo na večji prožnosti. Naša telesa so neverjetna in hitro vidimo napredek, le vztrajati moramo.

Vabim te, da se mi pridružiš na poti razisovanja ter srečnejšega in polnejšega življenja. Za vsa vprašanja sem ti na voljo na: brigita@yogita.si. Za več informacij o vadbah in zdravemu načinu življenja pa spremljaj facebook stran: https://www.facebook.com/Yogitajoga/.

Namaste, Brigita

Nosim oblačila: https://www.facebook.com/corpocabana/

Foto za Yogita.si: Katarina Veselič