Bomo čez 30 let zares ostali brez čokolade?

Pretresljiva novica za sladokusce in čokoholike - čez 30 let ne bo koščka čokolade več.

Sladokusci in čokoholiki – uživajte v čokoladi dokler še lahko. Čez 30 let ne bo koščka čokolade več!

Rastlina kakavovec, katerega zrna so osnovna sestavina daleč najbolj priljubljenega sladkega živila na svetu, čokolade, se je znašel v najbolj neugodnem položaju do zdaj. Prišel je do stopnje, kjer je vprašljiv celo njegov obstoj. Vzrok je potrebno iskati zgolj in izključno v klimatskih spremembah.

Ni skrivnost, da močne klimatske spremembe povzročajo izumiranje prenekaterih rastlin, med temi pa se je znašel tudi kakavovec, ki služi proizvodnji čokolade. Z ameriške Agencije za ozračje in oceane napovedujejo, da mu grozi izumrtje do 2050-ega leta, ko se bomo primorani dokončno posloviti od najsladkejšega greha. Napovedi pojasnjujejo s spremembo temperatur po vsem svetu, ki bodo onemogočile nadaljnjo rast kakavovca v naslednjih 30-ih letih. Glede na to, da je povpraševanje in potrošnja čokolade ogromna, uničujoče klimatske spremembe pa še hitrejše, grozi dotični rastlini izumrtje.

Ob proučevanju ugodnega okolja za rast kakavovca – vlažna in topla tla, stalna temperatura okoli 20°C – so že začeli delati prve korake, da bi preprečili njegovo izumrtje. Ena izmed opcij je preselitev plantaž kakavovca na višjo nadmorsko višino, kar pa ima poleg mnogih prednosti tudi slabosti.

V vsakem primeru verjamemo, da bodo strokovnjaki pošteno zavihali rokave in preprečili tragedijo čokolade. Dokler pa niso rešitve popolnoma optimizirane, uživajte v vsakem koščku vaše najljubše čokolade.