Bodimo dober zgled svojim otrokom

Podarimo otroku življensko popotnico, ki mu bo služila kot zemljevid na poti njegovega raziskovanja.

Biti starš je poslanstvo, ki nas bo spremljalo skozi vse življenje. Najverjetneje bomo vedno na preži kako so naši otroci, so srečni, zadovoljni, uspešni, jim je v življenju lepo. Težko jih bomo obvarovali vseh tegob in situacij, ki včasih ne bodo najbolj prijetne, lahko pa jih naučimo kako se z njimi soočati.

Podarimo torej otrokom življensko popotnico, ki jim bo služila kot zemljevid na poti njihovega raziskovanja.

Osnovna sestavina učinkovite popotnice naj bo dober zgled. Bodimo vzor svojim otrokom, otroci so namreč vedno na preži za našimi dejanji, ki so zagotovo bolj zgovorna kot tisoče vzgojnih besed.

 

To kako se soočamo z različnimi življenskimi situacijami in kako ob njih odreagiramo je namreč podlaga za razvoj dragocenih vrednot, ki so posledica dolgotrajnega procesa v katerem bodo otroci ponotranjili vrednote svoje okolice ter najbližjih ljudi, ali pa tiste, ki so jih kako drugače pritegnile.

Potemtakem  še kako drži pregovor, da jabolko ne pade daleč od drevesa.

Starši bodimo torej to, kar bi želeli, da postanejo naši otroci. Kajti, če bomo ljubeči, skrbni, pozorni, nam bo mar za zdravje, si bomo prizadevali za dobre odnose,… potem kaj takega lahko pričakujemo tudi od svojih otrok.