Baterijo mobilnika smo ves čas polnili napačno

Štiri nasveti za pravilno polnjene vašega pametnega telefona, da bo baterija zdržala dlje.

Vsi smo se že kdaj jezili zaradi baterije na prenosnem telefonu, ki se običajno sprazni ravno takrat, ko mobilnik najbolj potrebujemo. In čeprav se vsi strinjamo, da bi bil že skrajni čas za zmogljivejše baterije na naših pametnih napravicah, pa smo za njihovo kratko življenjsko dobo pogosto krivi tudi sami. V podjetju Cadex, ki proizvaja baterije namreč pravijo, da so le te zelo občutljive na naše vsakdanje ravnanje z njimi, zato so objavili štiri osnovna navodila, ki jih velja upoštevati pri polnjenju mobilnika, da bo baterija zdržala dlje.

1. Ko je baterija napolnjena, polnilec takoj odstranimo iz mobilnika

Če mobilni telefon ostane priključen na električnem omrežju, tudi ko je baterija že povsem napolnjena (denimo preko noči), to na dolgi rok zmanjšuje njeno življenjsko dobo. Takšno polnjenje predstavlja velik stres za baterijo in postopoma uničuje kemične sestavine iz katerih je narejena.

2. Nikoli ne napolnite baterije povsem do konca

Litij-ionskih baterij ni potrebno napolniti do maksimuma oziroma to sploh ni priporočljivo, saj visoka napetost škodi bateriji in jo postopoma uničuje.

3. Baterijo polnite večkrat na dan po malo

Izkazalo se je, da je za baterijo v našem mobilniku veliko bolje, če jo polnimo večkrat na dan, kot pa enkrat čisto do konca. Idealno je mobillnik izključiti iz elektrike, ko je baterija napolnjena 90-odstotno. Ker to za večino  ni praktično, je mobilnik bolje polniti večkrat po malo.

4. Toplota škodi pametnemu telefonu

Ker so baterije v pametnih telefonih občutljive na visoko temperaturo, je pred polnjenjem z ohišja mobilnika priporočljivo odstraniti vse vrste ovitkov in morebitnih dodatkov. Na ta način našo pametno napravico zaščitimo pred prekomernim segrevanjem in podaljšamo življenjsko dobo baterije.