Ali pijete vodo ob pravem času?

Na dan bi morali popiti vsaj osem kozarcev vode.

To, da morate na dan popiti vsaj osem kozarcev vode, ne bi smela biti novost. No, vsaj upamo tako. Kdaj jih popijete, pa je ključnega pomena, če želite še bolj poskrbeti za svoje zdravje. Namreč, ob določenih trenutkih dneva si s pitjem vode izboljšate splošno počutje, odpravite bolečine v želodcu, zmanjšate zabuhlost, odpravite omotičnost in željo po prenajedanju, znižate visok krvni pritisk, odpravite zaprtost in tudi znižate možnosti za srčni infarkt in kap.

Znanstveno je dokazano, da telo največ dobrih snovi iz vode absorbira, če jo pijete:

1. Takoj, ko se zbudite

Prvi kozarec vode bi morali popiti takoj, ko vstanete. Pitje vode na prazen želodec dela čudeže za naše telo. Še več, pitje dveh kozarcev mlačne vode zjutraj na prazen želodec je star japonski dnevni ritual, za boljše zdravje, lepoto in daljše življenje.

Nasvet: Za najboljši rezultat, prvi obrok pojejte od 30 do 40 minut po zaužitju vode. Tako boste dali telesu možnost, da se očisti, hidrira in oskrbi celice s kisikom.

2. Preden jeste

Vsaj pol ure pred katerim koli obrokom bi morali popiti kozarec mlačne vode. To je dobro za boljšo prebavo in nadzoruje vnos kalorij, saj preprečuje prenajedanje.

Nasvet: Če ste med obroki lačni, najprej popijte velik kozarec vode, da ugotovite, ali ste le dehidrirani. Včasih ljudje mislimo, da smo lačni, pa smo v resnici le žejni. Nikakor pa vode v velikih količinah ne pijte med obrokom. Najboljše je, da jo pijete v majhnih požirkih, saj boste tako prebavi omogočili, da v miru opravi svoje delo.

3. Pijte pred in po telovadbi

Pred telovadbo popijte kozarec ali dva vode, odvisno od tipa vašega telesa. Tako boste telo obvarovali dehidracije. Po telovadbi je zelo pomembno, da pijete vodo, saj morate nadomestiti izgubljeno tekočino.

Nasvet: Med vadbo ne popijte preveč vode, saj le to zniža koncentracijo natrija v telesu in izčrpa naravne elektrolite, kar povzroči izjemno utrujenost. Raje pijte majhne požirke. Po intenzivni vadbi, pa boste verjetno želeli popiti ogromne količine vode, ki je odvisna od vaše teže, zdravstvenega stanja in ali ste telovadili v vročem in vlažnem okolju.

4. Pred kopeljo

En kozarec tople vode pred kopeljo bo pripomogel k nižjemu krvnemu pritisku. Topla voda bo razširila žile, in razredčila natrij v telesu, kar povzroča zniževanje pritiska.

5. Pred spanjem

Če se spat odpravite popolnoma hidrirani, lahko znižate tveganje za srčni infarkt in kap, saj dehidracija poveča možnosti za kardiovaskularne bolezni. Srčni infarkt se največkrat zgodi zjutraj, ker je kri zaradi pomanjkanja vode v telesu gostejša.

6. Ko ste utrujeni

Če boste popili kozarec vode, ko boste utrujeni, bo to zbudilo vaše možgane, saj so v 75% sestavljeni iz vode. Popijte kozarec vode, če ste v službi utrujeni ali pa če vas čaka pomembna predstavitev in morate biti skoncentrirani. Bi najraje na kratko zadremali, pa nimate možnosti? Popijte kozarec vode.

Nasvet: Vode ne pijte v stoje, saj le to slabo vpliva na ledvice in lahko celo vodi v artritis. Poleg tega jo v stoje popijemo več in hitreje, kar povzroča napetost.

Foto: Pinterest, camillestyles