9 razlogov, zakaj pametni ljudje obožujejo sarkazem

Tudi znanost govori v prid sarkazmu.

Sarkazem je način govora, kjer človek izreče nekaj, misli pa povsem nasprotno stvar. Nekateri so prepričani, da je sarkazem samo še eden od načinov, kako nekoga užaliti ali prizadeti. Toda znanstvene raziskave so pokazale, da so osebe, ki rade uporabljajo sarkastične domislice, v resnici zelo inteligentne in zgovorne. V nadaljevanju vam ponujamo 9 razlogov, ki govorijo v prid sarkazmu.

1. Sarkazem nam pomaga bolje razumeti druge

Znanost pravi, da je razumevanje stanja zavesti in čustev pri drugih ljudeh, povezano z našo sposobnostjo razumevanja sarkazma. To pomeni, da jim ne moremo lagati.

2. Sarkazem je znak inteligence

Znanstveniki so z meritvami aktivnosti možganov ob običajnem pogovoru in ob sarkastičnem pogovoru ugotovili, da je sarkazem prava telovadba za možgane. Ljudje, ki nenehno uporabljajo sarkazem, so zato pametnejši, kot tisti, ki ga ne. Sarkazem krepi možgane in s tem pripomore k večanju inteligenčnega kvocienta.

3. Sarkastični ljudje znajo odlično reševati probleme

Oseba z možgani v »polnem pogonu« je sposobna najti rešitev za določen problem veliko prej od ostalih.

4. Imajo pomembno komunikacijsko veščino

Lingvisti pravijo, da je postal sarkazem pomemben del sporazumevanja v moderni družbi. Sarkastične osebe so vedno v središču pozornosti in v njihovi družbi je le redko dolgčas.

5. Ljubitelji sarkazma imajo »debelo kožo«

Sarkastične osebe so dovolj pametne, da si ne jemljejo vsega preveč k srcu. Znajo prenesti tudi udarce »pod pasom«, zato si takšno osebo težko predstavljamo v vlogi žrtve.

6. Sarkazem koristi duševnemu zdravju

Če nekdo ne zazna sarkazma v govoru drugih ljudi, je to lahko znak začetka duševne bolezni, trdijo nevropsihologi Univerze v Kaliforniji. Za ohranjanje zdravega razuma je uporaba sarkastičnih opazk torej zaželena.

7. Sarkastična oseba pomaga drugim, da postanejo pametnejši

Ljubitelji sarkazma skozi komunikacijo vplivajo na možgane drugih ljudi. Kdor namreč želi držati korak s takšno osebo, je preprosto prisiljen razmišljati hitreje.

8. Mojstru sarkazma je dovolj že ena sama beseda, da sogovrniku zapre usta

Takšne osebe ne poznajo milosti, ko gre za vojno besed. Tudi ko jih nekdo užali, se znajo hitro pobrati in udariti nazaj še močneje. Zavedajo se, da so besede včasih močnejše od pesti.

9. Imajo prijatelje, ki jih resnično obožujejo

Sakrazem je lahko pravi izziv za prijateljstvo. Sarkastične šale in opazke pač niso za vsakogar. Biti prijatelj sarkastični osebi  ni vedno lahko, je pa zagotovo zabavno. Še posebej po določenem času, ko lahko izmenjujete šale, ki jih razumete samo vi in vaš sarkastični prijatelj.