9 življenjskih resnic, ki jih radi pozabimo

Včasih moramo določeno stvar v življenju slišati stokrat, na tisoč različnih načinov.

Včasih moramo določeno stvar v življenju slišati stokrat in na tisoč različnih načinov, da bi se nam dokončno usedla v srce. Naslednjih devet življenjskih spoznanj ste zagotovo slišali že večkrat, toda na vsake toliko časa se jih je dobro spomniti znova. Še posebej v trenutkih, ko nam ni ravno postlano z rožicami.

1. Življenje je kratko. Izkoristi ga!

Globoko v sebi se vsi zavedamo, da bomo nekega dne umrli in vendar smo vsakič znova šokirani, ko se to zgodi nekomu, ki ga poznamo. Zato je toliko bolj pomembno živeti za danes. Ni se potrebno bati smrti, ampak življenja, ki bi ga lahko živeli, pa ga nismo, ker nas je bilo preveč strah.

2. Živimo takšno življenje, kot si ga sami ustvarimo

Nihče ne more stopiti v naše čevlje. Drugi lahko vplivajo na nas, toda ne morejo se odločati namesto nas. Pomembno je poslušati lastno intuicijo in želje ter pogumno sprejemati odločitve. Bolje je biti na dnu tiste lestve, na katero želimo splezati, kot na vrhu stopnic, na katerih sploh nismo želeli biti.

3. Biti aktiven še ne pomeni biti produktiven

V današnjem svetu, ko imamo vsi natrpane urnike, je večina ljudi ves čas z nečim zaposlenih, precej manj pa je takšnih, ki so pri svojem delu tudi učinkoviti. Pomembneje je določiti prioritete in kdaj znati reči tudi ne, kot pa ves čas drveti naokrog in si ustvarjati iluzijo, da smo uspešni zato, ker se nam nenehno nekaj “dogaja”.

4. Neuspeh je sestavni del življenja

Z napakami ni nič narobe. Problematične so samo takrat, ko se iz njih ničesar ne naučimo. Če nas je preveč strah neuspeha, ne bomo nikoli znali storiti tistega, kar je potrebno za uspeh. Razlika med mojstrom in začetnikom je v tem, da je mojstru spodletelo večkrat, kot je začetnik sploh poskusil.

5. Misliti in narediti sta dve različni stvari

Uspeh nikoli ne pride medtem, ko čakamo in razmišljamo o njem. Kar šteje so dejanja in ne besede. Znanje brez akcije ne velja prav dosti.

6. Ni nam potrebno čakati na opravičilo, da bi odpustili

Življenje postane mnogo lažje takrat, ko se naučimo sprejeti vsa opravičila, ki jih nikoli nismo dobili. Ključ je v tem, da smo hvaležni za prav vsako izkušnjo v življenju – dobro in slabo. Ko nekomu odpustimo, pomahamo preteklosti v slovo in odpremo nova vrata v prihodnost.

7. Nekateri ljudje nam preprosto ne ustrezajo

Pomembno je, da se v življenju obkrožimo z ljudmi, ob katerih se počutimo dobro in ki nas napolnijo z novo energijo, ne pa čustveno in telesno izčrpavajo.

8. Ni naloga drugih, da bi me morali imeti radi. To je moja naloga.

Pomembno je biti prijazen do drugih, toda še bolj pomembno je biti dober do samega sebe. Ljubezen do sebe je predpogoj za kakršen koli uspeh v življenju.

9. Sprememba je edina stalnica v življenju

V življenju se vse nenehno spreminja in to z razlogom. Ljudje in okoliščine prihajajo in odhajajo, pogosto spontano. Ne glede na to, v kakšni situaciji smo trenutno (dobri ali slabi), se je pametno zavedati, da bo tudi ta okoliščina slej ko prej minila.

Foto: Shutterstock