9 filmov, kjer gre ljubezen skozi želodec

Filmske poslastice, v katerih se hrana in romantika zlijeta v eno.

Nekaj magičnega je v filmih, ki pripovedujejo o užitkih, ki jih prinaša hrana. Toda če vsebujejo še ščepec romantike, dobimo pravo hedonistično filmsko izkušnjo. Naslednjih 10 romantičnih »foodie« filmov je najlepši dokaz, da gre ljubezen resnično skozi želodec.

1. Jej, moli, ljubi (Eat Pary Love, 2010)

Elizabeth (Julia Roberts) vzame odgovornost za svoje zadovoljstvo v lastne roke in se v iskanju novih doživetij odpravi na popotovanje po svetu. Življenjska avantura jo vodi v odkrivanje gurmanskih užitkov italijanske kuhinje, raziskovanje duhovnih modrosti Indije in življenjske ljubezni na Baliju.

2. Čokolada (Chocolat, 2001)

Eksotična tujka Vianne Rocher (Juliette Binoche) pride v francosko vasico in odpre čokoladni butik, kjer pripravlja čokolado s skoraj magičnimi učinki na vaščane. Ko v vasico prispe še en popotnik (Johnny Depp), se v Vianne prebudi skrito hrepenenje, da bi nekoč nekomu v resnici pripadala.

3. Julie & Julia (2009)

Mlada Newyorčanka Julie (Amy Adams) si omisli nenavaden podvig: v enem letu namerava pripraviti vse jedi iz kultne kuharske knjige Julie Child (Meryl Streep). Njena zgodba se tako začne prepletati z zgodbo slavne kuharice. Film o ljubezni, o zakonskem življenju in o tem, kako spremeniš svoje življenje.

4. Ljubezenski recept (No Reservations, 2007)

Priznana kuharica Kate (Catherine Zeta-Jones ) se tako v restavraciji, kot v zasebnem življenju strogo drži pravil in ne trpi presenečenj. Toda usoda ji nekega dne pripelje novega kuharja Nicka (Aaronom Eckhart), ki skuša v kuhinji uveljaviti bolj svobodomiseln način dela. Iz konkurenčnega dvoboja se počasi rojeva romanca, za katero bo potreben prav poseben ljubezenski recept.

5. Natakarica (Waitress, 2007)

Jenna (Keri Russell) je ujeta v nesrečen zakon in njeno edino zadovoljstvo je peka edinstvenih pit ter druženje s prijateljicami. Ko zanosi in odide na pregled, tam namesto svoje stare zdravnice sreča privlačnega dr. Pomatterja …

6. Kuhar na robu (Burnt, 2015)

Kuharski mojster Adam Jones (Bradley Cooper) je imel vse – in tudi vse je izgubil, zato se iz Pariza preseli v London, kjer skuša začeti znova. Navdihujoč in zabaven film je zgodba o ljubezni do hrane, ljubezni med dvema osebama ter moči, ki jo prinaša druga priložnost.

7. Ljubezen, ločitev in nekaj vmes (It’s Complicated, 2009)

Uspešna lastnica restavracije Jane (Meryl Streep) in njen bivši mož  Jake (Alec Baldwin), se kljub burni preteklosti znova zbližata na praznovanju sinove mature. Toda preden ju lahko ogenj ljubezni dokončno znova zaobjame, se morata soočiti z Jakovo veliko mlajšo ženo in Janinim šarmantnim oboževalcem. Hrana ima v tej prikupni romantični komediji povezovalno moč.

8. Ženska na vrhu (Woman on Top, 2000)

Zabavna romantična komedija s privlačno Penelope Cruz v glavni vlogi, ki združuje kulinariko, seks in magični realizem.

9. Kot voda za čokolado (Como Agua para Chocolate, 1992)

Hrana in nebrzdana čustva gredo z roko v roki v tej mehiški kuharski pravljici za odrasle s ščepcem magičnega realizma. Tita in Pedro sta strastno zaljubljena, vendar se Tita kot najmlajša hči ne sme poročiti, saj je določena za dosmrtno skrb za gospodovalno mamo. Neizživete občutke izrazi skozi kuhanje čudežnih obrokov.