8 znakov, da ste dokončno odrasli

Ti znaki vam bodo potrdili, da so najstniška leta definitivno za vami.

Ko se začnete bližati tridesetim, se nenadoma pričnete zavedati pomena izraza “star si toliko, kolikor se počutiš”. Zdi se, kot da ste ravnokar diplomirali, a ko pobrskate po Facebooku opazite, da so vaši bivši sošolci in sošolke že odrasli ljudje s karierami, otroki in hipotekami. Na vaš naslov začne prihajati vse več vabil na poroke in položnic za komunalne storitve. Dobrodošli v odrasli dobi! Ker se prikrade čisto počasi in brez pompa, smo izpostavili nekaj očitnih znakov, ki vam bodo potrdili, da so najstniška leta dokončno za vami.

1. Spoznate, da so vaši starši navsezadnje samo ljudje

K staršem se vedno radi zatečemo po moder nasvet, a tudi oni nimajo vseh odgovor na naše dileme. Težko vam bodo denimo svetovali, ali je bolje sprejeti službo v tehnološkem start-up podjetju ali pa v agenciji za spletni marketing, saj večina njih verjetno za takšna in podobna delovna mesta sodobnega časa sploh še ni slišala.

Dobra stran: So pa zato vaši starši lahko vaši najboljši prijatelji, saj so njihovi dosežki, izkušnje in (včasih tudi čudaški) pogledi na življenje dober vir navdiha za življenje.

2. Vaš maček traja vse dlje

Če so neprijetne posledice prekrokane noči nekoč trajale nekaj ur ali v najslabšem primeru ves dan, se je sedaj maček kar naenkrat spremenil v tigra, ki lahko renči v vaši glavi tudi po več dni zapored. Prijeten pogovor s prijatelji ob večerji tako kar naenkrat postane bolj privlačna izbira od divje zabave v nočnem klubu.

Dobra stran: Na ta način imate več od dneva, uživate v bolj kvalitetnih odnosih s prijatelji in se povrhu vseh dogodkov iz pretekle noči tudi dejansko spomnite.

3. Božič postane bolj čas poklanjanja kot prejemanja daril

Kar naenkrat spoznate norijo božičnega nakupovanja, saj se od vas pričakuje, da boste na praznično večerjo s starši, sorodniki ali prijatelji prišli s polnimi rokami daril. Da niti ne omenjamo daril za poslovne partnerje, sodelavce, varuško itd. Številna vabila na novoletne zabave so sicer dobrodošla, a vsako od njih zahteva še eno steklenico vina ali šampanjca več za vašega gostitelja.

Dobra stran: Radi verjamemo staremu pregovoru, da je resnično bogat tisti, ki daje.

4. Ni vam več vseeno, kakšne partnerje si izbirajo vaši prijatelji

Potencialne partnerje svojih prijateljev začnete bolj kot po njihovem zunanjem izgledu in simpatičnosti, soditi glede na njihove karierne ambicije in po tihem razmišljate, kakšna družba bodo na skupnem dopustu, ki ga načrtujete za prihodnje poletje.

Dobra stran: Če prijatelj ali prijateljica izbere partnerja po vašem okusu, potem se je vaš krog prijateljev ravnokar razširil za še eno osebo, kar je vedno pozitivna stvar.

5. Naenkrat potrebujete prevajalca za pogovorni jezik med najstniki

Ko pri frizerju ali v vrsti pred blagajno nehote prisluškujete pogovoru med dvema najstnikoma, nenadoma spoznate, da ne razumete polovice izrazov, ki jih uporabljata. Odrasli ljudje vam tako postanejo kmalu bolj zabavni za pogovor od najstnikov.

Dobra stran: Počasi začnete ceniti pravilno uporabo slovnice.

6. Začnete govoriti: “Ko sem bil/-a jaz mlad/-a še nismo imeli…”

Če imate nečakinje, nečake ali mlajše sorodnike, boste opazili začuden izraz na njihovem obrazu, ko jim boste pripovedovali o svojem otroštvu, ko še ni bilo pametnih telefonov in tablic.

Dobra stran: Imeli ste to srečo, da ste izkusili življenje pred iPhonom, ko so bile pobarvanke še nekaj povsem običajnega v vsaki otroški sobi.

7. Opazite, da je začel vaš metabolizem delovati v nižji predstavi

Tistih nekaj odvečnih kilogramov, ki ste jih nabrali med prazniki ali med poletnim dopustom, zahtevajo precej več časa, da se jih znebite. Tek, telovadba in obiski fitnes centrov tako postanejo del vašega vsakdanjega urnika.

Dobra stran: Začnete se veliko bolj zavedati, kakšno hrano dajete v usta in začnete bolj uživati v endorfinih, ki se pričnejo sproščati po aktivni vadbi.

8. Nepospravljena soba postane ovira vaši funkcionalnosti

Preden se lotite kakršnega koli opravila, mora biti vaš dom (ali delovni prostor) čist, urejen in vizualno privlačen. Živčni izpadi staršev, ki so izgubljali potrpljenje z vami zaradi kaosa v vaši sobi, se vam naenkrat ne zdijo več tako zelo absurdni.

Dobra stran: Življenje v urejenem in čistem okolju vam prinaša notranji mir in vam daje navdih za nove podvige.

Foto: Getty/Shutterstock/imdb/The Styleograph