8 presenetljivih lastnosti prvorojencev

Jim je v življenju res težje, kot njihovim mlajšim bratom oziroma sestram?

Ste kdaj razmišljali o tem, kako lahko vrstni red rojstev otrok vpliva na njihov razvoj? Prvorojenci velikokrat pravijo, da jim je težje, kot njihovim mlajšim bratom oziroma sestricam. Pa imajo prav? Znanost je odkrila nekaj presenetljivih dejstev o prvorojenih otrocih.

1. Prvorojenci so pametnejši

Raziskovalci z Univerze v Edinburgu so ugotovili, da starejši otroci na inteligenčnih testih dosegajo boljše rezultate, kot njihovi mlajši bratje oziroma sestre. Eden od razlogov se skriva v tem, da starši prvorojencem v zgodnjih letih življenja namenjajo več miselne stimulacije.

2. So bolj ukazovalni … če so ženskega spola

Raziskava, ki so jo opravili na kalifornijski univerzi je pokazala, da je ukazovalnost ena od značilnih lastnosti prvorojencev, vendar pa je odvisna od spola. Starejše sestre so se namreč izkazale kot bolj ukazovalne v primerjavi s prvorojenci moškega spola.

3. Podvrženi so strožji vzgoji

Če ste prvorojenec oz. prvorojenka v družini in se vam je že od nekdaj zdelo, da so bili starši do vas precej strožji, kot do vašega mlajšega brata ali sestre, potem vas občutek ne vara. Raziskava Univerze v Washingtonu je namreč dokazala, da starši postavljajo prvorojencem strožja pravila in kazni, kot njihovim mlajšim sestram oz. bratom.

4. So načeloma bolj ustvarjalni

Strokovnjaki so tudi odkrili, da so prvorojenci v povprečju bolj kreativni od svojih mlajših bratov oz. sester, a le v primeru, če je starostna razlika med njimi manjša od treh let. Večja starostna razlika namreč starejše otroke običajno »prisili« v to, da deloma prevzamejo nase vlogo staršev in skrbijo za svoje mlajše brate in/ali sestre, zato jim zmanjka časa za igranje in razvijanje ustvarjalnega duha.

5. Uživajo več pozornosti svojih staršev

Neka raziskava je pokazala, da starši namenijo starejšemu otroku v dobi med 4. in 13. letom starosti, približno 3000 ur več časa, kot drugorojencu v enakem starostnem obdobju. Drugorojenec tako uživa manj pozornosti svojih staršev, saj jo deli s starejšim bratcem oz. sestrico.

6. So manj premožni od svojih mlajših bratov/sester

Vse raziskave pa niso v korist prvorojencev. Številne študije so denimo pokazale, da so mlajši bratje in sestre bolj zaupljivi, bolj pripravljeni na sodelovanje in zaradi tega menda tudi bogatejši. Zanimiv je denimo podatek, da imajo starejši v družini v povprečju kar 25 odstotkov manj denarja, kot mlajši bratje ali sestre, kar naj bi izhajalo iz tega, da so tudi manj zaupljivi.

7. So bolj vitke postave

Neka novozelandska študija je pokazala, da so prvorojenci višji in bolj vitki od svojih mlajših bratov oz. sester. Znanstveniki pravijo, da se razlog skriva v mamini maternici, ki se po prvem porodu spremeni.

8. So bolj ambiciozni

Belgijski raziskovalci so ugotovili, da vrstni red rojstva pomembno vpliva na otrokove poznejše cilje v življenju. Prvorojenci so tako nagnjeni k nenehnemu učenju in spoznavanju novih stvari, medtem ko želijo drugorojenci preprosto samo »zmagati«. Prvorojenci se tako pogosteje usmerijo v študij in v 16 odstotkih dosegajo višjo izobrazbo od svojih mlajših bratov in sester. Zato so menda tudi uspešnejši in bolj ambiciozni.

Foto: Getty