7 skrivnosti srečnega doma

Uredite svoj dom na način, ki vam bo na ustnice narisal nasmeh.

Morda se sliši nekoliko klišejsko in osladno, toda eden od osnovnih pogojev za srečo in dobro počutje v domu je pozitivna energija. Svetel in veder prostor, ki je prežet z dobrimi vibracijami, je ena od boljših stvari, ki jih lahko storite za svoje dobro počutje. In če se sprašujete, kako urediti dom, ki vam bo na ustnice narisal nasmeh, potem upoštevajte naslednjih sedem namigov:

1. Razmišljajte rumeno

Ste vedeli, da se ljudje zraven rumene barve počutijo bolj srečne? Rumena je namreč barva sonca, svetlobe in optimizma. Je barva, ki poživlja, ponuja upanje, srečo, razigranost in zabavo. Rumena se najbolje obnese v kuhinjah z jedilnico, dnevnih sobah ter prostorih za rekreacijo, saj prostor poživi in ga naredi toplega. Ker je zelo močna barva, jo je primerno uporabljati le za dodatke in manjše površine.

2. Naredite manjše spremembe

Če menite, da vaš dom deluje dolgočasno, potem je skrajni čas, da nekaj ukrenete glede tega. Razmislite o prerazporeditvi pohištva in dekorja, saj tovrstne drobne spremembe izzovejo srečo in pozitivna čustva. Ne gre za dramatične spremembe, ampak preproste popravke, ki ne zahtevajo veliko časa in truda.

3. Dobra organizacija je bistvenega pomena

Prav nobena skrivnost ni, da je srečen dom tisti, v katerem ne boste našli veliko nepotrebne krame in nereda. Dobra organizacija zahteva le nekaj ustvarjalnosti. Zakaj ne bi denimo vintage pepelnika spremenili v eleganten pripomoček za shranjevanje nakita?

4. Okrasite stene z vedrimi umetninami

Okvirite in obesite na steno vse, kar vam na ustnice nariše nasmeh. Naj bo to razigran plakat, slika vašega otroka ali nečakinje, stare fotografije vaših staršev ali pa razglednice z vaših potovanj. Nič ni lepšega kot začeti dan s pogledom na fotografijo ali sliko, ki v vas nemudoma prebudi pozitivne občutke.

5. Poskrbite za dovolj svetlobe

Neprimerno osvetljeni prostori vplivajo na slabo vzdušje in počutje. Z razsvetljavo lahko videz stanovanja osvežimo ali ga povsem spremenimo. Že drobni triki pri osvetlitvi vnesejo v bivalne prostore dramatične učinke, ki so ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje v prostorih.

6. Dovolite si nekaj razigranosti

Vnesite srečo v vaš dom z dodajanjem kosov, ki bodo poudarili vašo edinstveno osebnost. Nekaj idej: okrasite stanovanje z unikatnimi kosi z “bolšjaka” in s spominki z vaših potovanj. Tudi pohištvo nenavadnih oblik in blazine živih barv bodo naredili opazno spremembo.

7. Dodajte domu pridih narave

Svež šopek cvetja ali lončnica je vsekakor najbolj preprost način, s katerim lahko v vaš dom v trenutku vnesete nekaj pozitivne energije in poskrbite za stik z naravo v objemu domačega ognjišča. Ne le stare ljudske modrosti, tudi znanstvene študije potrjujejo, da stik z naravno izboljša človekovo notranje počutje.

Foto: Domino/Flickr/100 Layer Cake