7 nenavadnih smučarskih središč

Smučanje v Afriki, Izraelu ali pa na Havajih? Zakaj pa ne!

Že res, da je smučanje na belih strminah v Avstriji, Italiji, Franciji in nenazadnje tudi v deželi na sončni strani Alp, čudovito doživetje. Toda za najbolj vztrajne smučarske zagrizence, željne avantur, so omenjene destinacije že kar malo dolgočasne. Zato smo pripravili izbor nekaterih zanimivih eksotičnih krajev, ob katerih zagotovo ne bi najprej pomislili na smučanje in sneg.

1. Ski Dubaj, Združeni arabski emirati

Umetno hlajena smučarska dvorana sredi puščavske države, v kateri poleti temperature presegajo tudi 50 stopinj, se zdi utopična, a obstaja. To nenavadno smučišče se nahaja znotraj velikanskega nakupovalnega centra Mall of the Emirates. Na petih progah (najdaljša je dolga štiristo metrov) z umetnim snegom vsako leto smuča približno pol milijona ljudi. Snega na progah s površino več kot 22.000 kvadratnimi metri je 50 centimetrov. Vsako noč s pomočjo snežnih topov ustvarjajo nov sneg, starega pa stalijo, tako da energijo, ki ob tem nastaja, uporabijo za ohlajanje zraka, ki ga klimatske naprave širijo po trgovskem centru ob dvorani.

2. Ylläs, Laponska, Finska

Finski Ylläs, ki leži na komaj nekaj več kot 700 metrih nadmorske višine, se morda res ne more pohvaliti z ravno spektakularnimi progami, kot jih denimo najdemo v Alpah. Poudarek je zato na smučarskem teku in na atraktivnih hiškah, ki so podobne božičkovi. Toda resnična atrakcija tega smučarskega središča je edina gondola na svetu, v katero so vgradili savno. V njej se lahko brez skrbi predajate užitkom ter zdravilnim učinkom suhih savn že na poti proti vrhu smučišča, ki traja približno 20 minut.

3. Mauna Kea, Big Island, Havaji

Medtem ko se večina belih strmin po svetu nahaja na pobočjih gora, pa lahko na otoku Big Island smučate po pobočju ugaslega havajskega ognjenika. Mauna Kea je najvišja vzpetina ameriške zvezne države Havaji (in istoimenskega otoka). Njen pogosto zasnežen vrh, ki velja za eno najboljših mest za opazovanje vesolje na svetu, leži na 4.207 metrih nadmorske višine in smučarjem ponuja obilo adrenalinskih užitkov.

4. Riksgränsen, Lappland, Švedska

Če ste željni avantur, potem jo mahnite na arktični krog, na skrajni sever Švedske, kjer lahko od maja do junija smučate pod polnočnim soncem. Riksgränsen, ki velja za najbolj severno smučarsko destinacijo na svetu, se nahaja dvesto kilometrov nad severnim povratnikom v bližini norveške meje in ponuja najdaljšo smučarsko sezono v Skandinaviji. Poleg zimskih radosti je na voljo tudi spa center.

5. AfriSki, Mahlasela, Lesoto

Na meji med Lesotom in Južnoafriško republiko imajo dve smučarski sezoni: zimsko, ki traja od julija do septembra, in bolj klasično poletno, ki traja od oktobra do aprila. AfriSki ima eno samo progo, dolgo le dobrih 800 metrov, ki so jo zgradili na okoli 3000 metrih nadmorske višine na gori Maluti. Poleg zimskih športov in čudovitega razgled na afriško pokrajino, ponujajo tudi motokros.

6. Gora Hermon, Izrael

Hermon je najvišji vrh Golanske planote in je edini smučarski center v Izraelu, s smučišči na višini do 2.140 metrov nad morjem. Smučarjem je na voljo približno 45 kilometrov smučarskih prog, različnih težavnostnih stopenj. Kljub napetim političnim razmeram na tem območju, pa smučišče, ki nudi smuko med januarjem in marcem, vsako leto privablja na tisoče smučarjev.

7. Timberline Lodge, Oregon, ZDA

Sneg je ključen za uspeh vsakega smučarskega središča in Timberline Lodge omogoča na svojih belih strminah smuko vseh 12 mesecev v letu. Smučišče slovi tudi po svoji ekološki in naravni usmerjenosti. Znano pa je tudi po tem, da so na njem posneli nekaj prizorov iz kultne srhljivke Stanleya Kubricka Sijanje (The Shining).

Foto: Alamy