7 nasvetov za opremljanje doma po skandinavsko

Uredite svoj dom v najbolj priljubljenem slogu notranjega oblikovanja na svetu.

Skandinavski slog oblikovanja je v drugi polovici 20. stoletja postal prava svetovna senzacija. To mu je uspelo s svojim minimalizmom, večno lepoto, prefinjenostjo, funkcionalnostjo in cenovno dostopnostjo, pri čemer gre zasluga tudi švedskemu pohištvenemu velikanu Ikea. Če se doslej še niste zaljubili v severnjaški način notranjega opremljanja, potem vam v nadaljevanju predstavljamo 7 nasvetov in trikov za skandinavski dizajn v vašem domu.

1. Materiali

Les je najbolj priljubljen material v skandinavskih domovih. Ne uporablja se samo za izdelavo pohištva, temveč ga polagajo tudi na tla, stene in celo na strop, kar prostoru doda toplino in teksturo. Ker je naravno na prvem mestu, v skandinavskem domu ni umetnih materialov. Najpogosteje se uporabljajo lan, bombaž in ovčja volna.

2. Pohištvo

Pohištvo naj bo ravnih linij, enostavno in elegantno, izdelano iz naravnega lesa v svetlih odtenkih. Ker sta naravna svetloba in zračnost na prvem mestu, v skandinavskem stanovanju ni prostora za masivne kose pohištva. Funkcionalnost in udobnost sta tudi tu na prvem mestu.

3. Barve

Skandinavci v svojih domovih uporabljajo svetle barve, ki nadomestijo pomanjkanje dnevne svetlobe. Barvna paleta je zato dokaj preprosta: od snežno do umazano bele, bež odtenkov, svetlo sive, svetlo modre in rumene barve.

4. Svetloba

Severnjaki hrepenijo po svetlobi, zato ima primerna osvetlitev pri notranjem opremljanju izjemno pomembno mesto. Naravno svetlobo v prostor privabijo velika okna, ki so praviloma brez zaves. Ambientalna razsvetljava je raznolika, enostavnih oblik in pogosto v črni barvi. Uporabljajo se lestenci, stenske in namizne svetilke, pogosto pa tudi svečniki in majhne sveče.

5. Tkanine

Zračnost in preprostost skandinavskega stila se kaže tudi pri tkaninah, ki so naravne, minimalistične, s preprostimi črtastimi, karo ali cvetličnimi vzorci. Uporabljajo se zračni in lahki materiali, kot sta bombaž in lan.

6. Dodatki

Odprtost in preprostost skandinavskega stila se kaže tudi pri dodatkih, s katerimi pokažemo, kaj vse se nahaja v našem domu. Prostor opremimo s številnimi detajli, od svetlobnih teles, volnenih odej, do okraskov iz obarvanega stekla ter cvetlic v okrasnih vazah in lončkih. Značilne so tudi pletene košare, ki na vidnih mestih služijo za shranjevanje knjig, časopisov, albumov. S skandinavskim slogom se odlično ujemajo tudi  različni vintage predmeti.

7. Kamin v kotu

Pravega skandinavskega doma ni brez rustikalnega kamina, ki daje toplino in šarm. Običajno je to osrednja točka v dnevni sobi.

Foto: Pinterest