7 biserov Bosne in Hercegovine

Pravljičnih sedem razlogov za obisk dežele v srcu Balkana.

Bosna in Hercegovina se na zemljevidu Evrope zdi kot srce, ujeto med Jadranskim morjem in Panonsko nižino. Pestra in tragična zgodovina je tej balkanski deželi dala prav posebno kulturo in identiteto, ki ji ni para v Evropi. BiH se poleg tega ponaša tudi z neokrnjeno naravo, zeleno pokrajino, čudovitimi jezeri, divjimi soteskami, slapovi ter osupljivimi razgledi. Nič čudnega torej, da ta, med turisti še vedno precej eksotična dežela, postaja vse bolj prepoznavna tudi izven meja Evrope. Tukaj je pravljičnih 7 razlogov za obisk Bosne in Hercegovine.

1. Sarajevo

Karizmatična prestolnica Bosne in Hercegovine je pravi muzej zgodovine in za mnoge najlepše mesto na Balkanu. V Sarajevu se druga ob drugi stiskajo mošeje, cerkve in katedrale. Baščaršija, starodavna tržnica s trgovinicami, čevapdžinicami, burekdžinicami in seveda najboljšo kavo na svetu, pa je svetovna znamenitost. 20 let po vojni je Sarajevo postalo še kako vidno na zemljevidu Evropejcev, številni popotniški portali pa ga redno uvrščajo med top destinacije.

2. Mostar

Mostar je najbolj znano in neuradno glavno mesto Hercegovine. Priljubljeno zgodovinsko in turistično mesto z znamenitim kamnitim mostom čez reko Neretvo, je kljub bombardiranju med vojno doživelo ponoven preporod. Sprehod po ozkih kamnitih ulicah med številnimi prodajalnami in lokali, kjer si lahko privoščite najboljše čevapčiče na svetu, je posebno doživetje za vsakega obiskovalca Mostarja.

3. Blagaj

Le 12 kilometrov stran od Mostarja se nahaja Blagaj, mestece ob izviru reke Bune. Ta oaza miru sredi čudovite narave očara slehernega obiskovalca. Reka Buna izvira izpod 200 metrov visoke pečine, njen izvir pa po moči sodi med najmočnejše kraške izvire v Evropi. Idiličen kraj ob kristalno čisti vodi ima tudi pestro gostinsko ponudbo, tako da lahko posedate na mostičku sredi reke in uživate v lokalnih kulinaričnih dobrotah.

4. Počitelj

Počitelj je staro srednjeveško mesto na levem bregu Neretve, od Mostarja oddaljeno le dobrih dvajset kilometrov. Mesto je pravi muzej na prostem, saj se srednjeveške in orientalske arhitekture mešajo z mediteranskim vplivom. Kamnite stavbe so razporejene po strmem pobočju, nad dolino pa dominira osupljiv stolp. Ozke uličice Počitelja krasijo palme, oleandri, smokve in mandarine, v primerjavi s pogosto natrpanimi ulicami bližnjega Mostarja, pa boste tukaj našli mir in nepopisno tišino.

5. Slapovi Kravice

Prelepi slapovi reke Kravice se nahajajo zgolj 10 kilometrov stran od slovitega romarskega središča Međugorje. Nič presenetljivega torej, da je ta biser narave najbolj priljubljena izletniška točka ravno med romarji. 25-metrski slapovi, ki padajo v jezero so obdani z bujnim gozdom. Pravi raj za pohodnike!

6. Nacionalni park Una

Nacionalni park Una se nahaja na stičišču treh klimatskih področij in je zaradi hidrografije, kraških pojavov, velike raznolikosti rastlinskih in živalskih vrst edinstven v tem delu Evrope. Tukaj najdete tudi bogata arheološka nahajališča in zgodovinske spomenike. Poleg občudovanja osupljivih naravnih lepot, se obiskovalci parka lahko predajajo ribolovu, potapljanju, čolnarjenju in raftingu.

7. Jama Vjetrenica

Vjetrenica je največja in najbolj znana hercegovska kraška jama. Čeprav v celoti še vedno ni raziskana, je odprta za obiskovalce. Poleg čudovitih kraških pojavov, ima jama edinstven ekositem s številnimi redkimi živalskimi vrstami.

Foto: Honestguidetobosnia/Worldofwanderlust