6 norih stvari, za katere lahko uporabite krompir…

...in niso hrana! Kdo bi si mislil, da takšna neobičajna uporaba mnogim najljubše zelenjave, olajša vsakdan?

Poleg tega, da je krompir ena izmed glavnih sestavin za pripravo okusnih jedi in vsem poznanega hrustljavega krompirčka, je tudi odlična rešitev za različne obstranske zadeve, kot na primer čiščenje srebra, odstranjevanje rje ali lajšanje opeklin. Razkrivamo vam nekaj načinov uporabe krompirja:

Odstranjevanje rje

Vsi smo se že kdaj srečali z nezaželeno rjo na različnih kovinskih površinah. Za rešitev tega problema si lahko pomagate kar s krompirjem. Vse kar morate storiti je, da krompir prerežete na pol, ga potopite v sodo bikarbono ali kuhinjsko sol in z njim podrgnete po zarjaveli površini. Po potrebi postopek ponovite.

Čiščenje srebra

Dejstvo je, da bo srebrni nakit – ne glede na to kako dobro skrbite zanj – s časoma potemnel. Povsem običajna reakcija, ki jo lahko preprečite na enostaven način – s pomočjo krompirja oziroma bolj natančno s krompirjevim kropom. Postopek čiščenja je zelo enostaven. V vodo, v kateri se je kuhal krompir, položite srebrni nakit in ga pustite približno eno uro, nato pa ga očistite s krtačko za zobe. Dve muhi na en mah? Srebru boste povrnili svoj sijaj, obenem pa boste imele pripravljeno že polovico kosila.

Lajšanje rdečice pri opeklinah

Za lajšanje rdečice in pekoče bolečine pri opeklinah, narežite surovi krompir na kolobarje in ga vtrite na prizadeta mesta. Hladen, surov krompir lahko služi tudi kot obkladek, ki bo zmanjšal neprijeten, pekoč občutek. Priporočljivo je, da izberete večji krompir, ki ga predhodno shladite v hladilniku.

Učinkovito prežene glavobol

V zadnjem času vedno več ljudi išče rešitve za glavobole v alternativnih metodah, kot so pitna voda, meditacija ali masaža. Obstaja pa tudi več pripravkov, ki vam pomagajo lajšati bolečine. Eden od njih je tudi krompir, ki se ga tako kot pri opeklinah, uporablja kot obkladek. Ohlajenega narežite na kolobarje in ga razporedite po čelu in sencah. Glavo si nato povijte s povojem ali nadenite trak za lase. Preverjeno deluje!

Čiščenje steklenih površin

Ste vedeli, da se lahko surovi krompir uporablja tudi za čiščenje oken in ogledal ter odstranjevanje prstnih odtisov z vseh gladkih površin? Površino očistite s kolobarji surovega krompirja in nato s čisto krpo odstranite krompirjev sok. Vašim oknom in ogledalom boste tako takoj vrnili in obnovili sijaj.

Razširitev čevljev

Zavedamo se, da tole zveni nekoliko za lase privlečeno, vendar je krompir lahko rešitev za razširitev tesne obutve. Olupljen krompir srednje velikosti v čevlju je namreč odličen, enostaven in učinkovit način za mehčanje pretrde kože čevlja. Krompir pustite čez noč v čevljih in zjutraj boste imeli nekaj milimetrov širšo obutev.

Foto: Thinkstock, Pinterest