6 navad točnih ljudi

Če vam na določeno mesto nikakor ne uspe priti ob dogovorjeni uri, potem je skrajni čas za spremembo načina življenja.

Zamujanje na sestanke in ostala dogovorjena srečanja ni le nevljudno, ampak lahko tudi negativno vpliva na vašo kariero in odnose. Če ste kljub naglici v nenehni stiski s časom in vam na določeno mesto nikakor ne uspe priti ob dogovorjeni uri, potem je skrajni čas za spremembo načina življenja. Začnite upoštevati naslednjih 6 navad, s katerimi se ponašajo ljudje, ki nikoli ne zamujajo in točnost bo kmalu postala vaša čednost.

1. Točni ljudje so realisti

Ljudje, ki imajo kronične težave z zamujanjem, podcenjujejo čas, ki je potreben, da se stuširajo, oblečejo in prispejo na cilj. Točni ljudje so realni glede svojega časa in imajo vedno v rezervi nekaj dodatnih minut za nepredvidene dogodke. Če želite načrtovati svoj čas realno, potem napišite, kako dolgo boste po vašem potrebovali za vsakdanje jutranje opravke in nato teden dni spremljajte, kakšen je dejanski čas, ki ga potrebujete za jutranjo rutino. Ta čas potem upoštevajte pri načrtovanju vaših dnevnih opravkov.

2. Pripravljeni so na nepredvidene zamude

Točni ljudje so pripravljeni na morebitne zastoje v prometu in ostale stvari, ki lahko hitro porušijo načrtovan dnevni urnik. Če denimo do cilja potrebujejo 10 minut, potem se na pot odpravijo 20 do 25 minut prej in si na ta način pustijo nekaj dodatnega manevrskega prostora za nepredvidene scenarije.

3. Znajo uživati v prostem času

Ker si točni ljudje vedno pustijo nekaj dodatnega časa, na cilj pogosto pridejo prezgodaj in so povsem zadovoljni z nekaj minutami prostega časa, ki jim je na ta način na voljo. Medtem lahko preverijo elektronsko pošto, berejo knjigo ali pa preprosto “pustijo možgane na pašo”. Točni ljudje znajo uživati v prostih trenutkih, hkrati pa imajo vedno kaj početi. Po drugi strani ljudje, ki vedno zamujajo, ne znajo uživati v prostem času, saj pogrešajo adrenalin, ki se sprošča ob nenehnem drvenju s kraja na kraj.

4. Vse stvari skrbno načrtujejo

Ne le, da izjemno točni ljudje vedno prispejo na cilj ob dogovorjeni uri, ampak imajo tudi zelo strukturiran in organiziran način življenja. Svoja jutra, dneve in večere načrtujejo z nizom aktivnosti in rutin, ki se jih držijo vsak dan. Držijo se zastavljenega urnika, v katerega ne skušajo stlačiti več aktivnosti, kot jih je možno opraviti v enem dnevu. Dobra organizacija vam lahko prihrani ogromno časa: imejte ključe, denarnico in telefon vedno na istem mestu v stanovanju, tako da zjutraj ne boste po nepotrebnem izgubljali časa z iskanjem teh stvari.

5. Ne odlašajo z opravki

Točni ljudje opravijo zadane stvari pred rokom, saj se zavedajo, da nenehno odlašanje povzroča nepotreben stres v življenju. Obleko, kovčke, malico in ostale stvari si pripravijo že večer prej. Zjutraj imajo tako večino stvari že pripravljenih in lahko svoje misli usmerijo na točen prihod na cilj.

6. V posteljo se odpravijo dovolj zgodaj

Veliko ljudi odide spat v poznih nočnih urah, ker so čakali z določenimi projekti in nalogami do zadnjega trenutka in morajo delo dokončati “tik pred dvanajsto”. Ker točni ljudje ne odlašajo z opravki, si lahko privoščijo daljši (in kvalitetnejši) spanec. To posledično pomeni, da se zjutraj zbudijo dovolj zgodaj, spočiti in pripravljeni na nove podvige.

Foto: Fotolia/Corbis